Üzleti tippek

Erősödhet az agyelszívás

A növekedési kilátások javulásának köszönhetően világszerte egyre több cég tervez jelentős létszámbővítést. Közel kétharmaduk viszont amiatt aggódik, hogy nem talál megfelelő munkatársakat. Emiatt egyre jellemzőbb, hogy más országokból csábítják el a frissdiplomásokat és a szakképzett munkaerőt.

A PwC 68 országot érintő globális felmérése szerint az évekig tartó létszámcsökkentés után a cégvezetők fele ismét bővítene. A közel-keleti (71 százalék), a délkelet-ázsiai (54 százalék) és a kínai (53 százalék) vállalatok tervezik a legnagyobb mértékű bővítést a következő egy évben. Ezen belül a listát az üzleti-szolgáltatási (51 százalék), a biztosítási (49 százalék) és a technológiai szektorok (46 százalék) vezetik.

Leginkább a mérnöki és a technológiai vállalatok küzdenek

Vége az életre szóló karriernek: azok iránt nagy a kereslet, akik kaméleonszerűen bárhol, bármikor megfelelően tudják használni a képességeiket.

A munkaerőpiac ugyan pozitív képet mutat, a PwC kutatása viszont azt jelzi, hogy a vállalatvezetők számára minden eddiginél komolyabb gondot jelent a megfelelő emberek megtalálása. Ez leginkább Afrikában és a délkelet-ázsiai országokban okoz gondot.

A szükséges készségek hiánya és a munkaerő drágulása arra kényszeríti a fejlődő gazdaságok vállalatait, hogy új piacokon keressenek tehetséges munkaerőt. Számos multinacionális cég például Kínából és Indiából szívja el a frissdiplomásokat és a fiatal szakképzett munkavállalókat.

Félő, hogy még több fiatal tehetség hagyja el az országot

A magyarországi vezérigazgatói felmérés szerint az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben nőtt és többségbe került azon cégvezetők aránya, akik létszámnövekedésre számítanak (45 százalék). A megkérdezettek mindössze tizede jósolt visszaesést.

„A folyamat azonban itthon is tartogat nehézségeket. Míg két éve a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerő felkutatása jelenti az elsődleges problémát. A válaszadók 59 százaléka pedig tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot” – hangsúlyozta Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási részlegének igazgatója.

A szakértő hozzátette: az elvándorlásra válaszul olyan trend is megfigyelhető ma már, amikor nagyobb hazai cégek különböző ösztönzőkkel próbálnak idecsábítani például ígéretes IT-szakembereket Nyugat-Európából. Az érvek pedig jók mögötte: egy relatív olcsó, ugyanakkor európai fővárosban vagy nagyobb vidéki városban jóval magasabb életszínvonalat biztosítanak nekik, mindezt versenyképes fizetéssel.

Több segítséget várnak a kormánytól

Ötből két vezető szerint a kormánynak prioritásként kellene kezelnie a megfelelően képzett munkaerő biztosítását. A felmérésben résztvevők fele pedig úgy gondolja, hogy a szabályozások hátráltatják a cégüket a megfelelő munkaerő megtalálásában. Mindössze ötödük érzi úgy, hogy a kormányzati munkaerőfejlesztés hatékony a régiójukban.

„A cégvezetők sokszor a kormánytól és a jogalkotóktól várják a megoldást, de el kellene fogadniuk, hogy célravezetőbb lenne a munkavállalóikról alkotott képük, a toborzás és az értékelés újragondolása. Ki kellene használniuk a HR-információk elemzésében történt fejlesztéseket, hogy előre fel tudják mérni a jövőben felmerülő igényeket, és számításba tudják venni a kereslet és kínálat várható változásait” – véli Bencze Róbert.

A PwC tanulmánya 68 ország 1344 vezérigazgatójának válaszain alapul, az interjúkat tavaly szeptember és december között készítették. A magyarországi vezérigazgatói felmérésben tavaly október és december között közel 150 első számú döntéshozót kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik