Pénzügy

Ennyit vert le eddig Orbán a bankokon

Az elmúlt négy évben a kormány 1222 milliárd forint pluszterhet rakott a bankok a nyakába – számolta ki a Portfolio.hu.

A Portfolio.hu számításai szerint 2010-től 2014 végéig összesen 1222 milliárd forintnyi pluszterhet kénytelenek elviselni a hazai bankok. És ez még nem minden, hiszen a brutális összegben még nincsen benne a nemrég elfogadott devizahiteles csomag, és az ebből adódó jövőbeli veszteségek sem.

A legnagyobb veszteségtétel eddig a bankadó, amely 2010-től 2014 végéig összesen 720 milliárd forintra rúgott. Utána a végtörlesztés következik, amelyen 266,5 milliárdot buktak a bankok. A tranzakciós illeték – levonva az ügyfelekre áthárított összeget – 131 milliárddal terhelte meg a pénzintézeteket – írja a Portfolio.hu és tovább sorolja a tételeket.

 Devizahiteles csomag: a java még most jön

A többlépcsős adósmentés és a különböző lehetséges forgatókönyvek miatt egyelőre csak nagyvonalú becslések láttak napvilágot a témában. A Concorde elemzőinek számításai szerint például a hazai bankok vesztesége elérheti az 500-800 milliárd forintos szintet a devizahiteles visszatérítések miatt. Amennyiben a devizahitelek átváltása nem a piaci, hanem annál kedvezőbb árfolyamon történik, a fenti veszteség további százmilliárdokkal nőhet. Az MNB ennél nagyobb, 600-900 milliárdos veszteséget becsült. De a legrosszabb forgatókönyvre mondtak már 1200 milliárdot is a szakértők.

Az Erste bankcsoport már be is jelentette, hogy csaknem 500 milliárd forintnak megfelelő veszteségre számít az idén a devizahiteles csomag miatt. Az OTP-t is a vártnál rosszabbul érinti az adósmentés, és hajlandó pereskedni, hogy csökkentse veszteségeit. A K&H anyabankja, a belga KBC Csoport pedig ma bejelentette: 162 millió eurót különítenek el a magyar devizahiteles csomagra céltartalékként.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik