Pénzügy

Varga: a devizahiteleket még az idén kivezetik

Márk Edina
Márk Edina

2014. 07. 07. 12:34

A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a hazai bankrendszerből.

Varga Mihály hétfőn az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is megismételte, hogy az Országgyűlés pénteki döntésével a Kúria határozatának első részét vezették át a magyar jogrendszerbe, így már látszik, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve kamatemelés kérdésében mi a törvényi szabályozás.


Varga és Rogán másként számol

Ez még nem jelenti azt, hogy az intézkedések második és harmadik része, tehát az elszámolás és a forintosítás is megtörtént volna, erre szeptemberben, illetve várhatóan október-november körül kerül sor – hangsúlyozta Varga Mihály.
 A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a bankoknak most kell majd az árfolyamrést visszaszámolniuk a jegybank deviza-középárfolyamára, és ez alapján meghatározni, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek.

Magukat is mentették

Másik kérdés az egyoldalú kamatmódosítás, illetve annak visszaszámolása.
 A tárcavezető szerint egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkenni fognak a törlesztőrészletek. A nemzetgazdasági miniszternél kevésbé óvatosabban beszélt erről a témáról vasárnap Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint januárra a devizahiteleseknek olyan forinthitelük lesz, melynek törlesztője és kamata a mostaninál 25-40 százalékkal is kevesebb lehet úgy, hogy még a tőke is csökken.

A terheknek csökkeniük kell

Varga beszélt arról is, hogy nem jó megoldás, amit a bankszövetség javasol, vagyis hogy tegyék kötelezővé az árfolyamgátat. Olyan megoldást kell alkalmazni, amelynél az ügyfél érzi – vagy a törlesztőrészletének csökkenésén, vagy a számlájára érkező összegen –, hogy tisztességes elszámolás történt, ennek a formáit kell kialakítani őszre.
 A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria jogegységi döntése érintette a forinthiteleket is, mert azok esetében ugyanolyan tisztességtelen módon jártak el bankok a kamatmódosításoknál.


Perelhetnek a bankok

A törvény rendezi azt is, hogy a bankok bírósághoz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy tisztességesen jártak el. Azt azonban szerették volna elkerülni, hogy elhúzódjanak a perek, ezért szűk határidőket állapítottak meg, így várhatóan ezek az eljárások is lezárulnak október végére-november elejére. 
Varga Mihály korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.