Pénzügy

Orvosok és fesztiválok a NAV célkeresztjében

A nyári adóellenőrzések célpontjai lesznek többek közt az e-kereskedők, a strandok és fesztiválok szolgáltatói, de a magánorvosok is célkeresztbe kerülnek.

Az idei ellenőrzések során az egész országra kiterjedően vizsgálják majd az elektronikus kereskedelemben dolgozókat, de nem maradnak ki a szépészeti szolgáltatások, a vendéglátóhelyek és a taxisok sem, ahogy külön figyelmet kapnak a sporttevékenység, illetve a strandok területén működő szolgáltatók – tudta meg a NAV-tól a Napi.hu.

A NAV-nál bezzeg dolgozhtnak feketén?

Szezonális célpontok

A revizorok többek közt azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

A nyári razziák során az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékek forgalmazását végző adóalanyokra, az idegenvezetési szolgáltatókra, strandokra, időszakos vásárokra és egyéb nyári időszakhoz köthető események, nagy tömegeket vonzó fesztiválok ellenőrzésére – írja a Napi.hu.

Az idén az adóhatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak az online pénztárgépek ellenőrzésére is, amennyiben olyan adóalanyt vonnak ellenőrzés alá, aki kasszahasználatra kötelezett, akkor természetesen az online pénztárgép szabályszerű használatát is ellenőrizni fogják.

Bármit lefoglalhat a NAV

Luxusautós magánorvosok

Az észak-alföldi régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a magánorvosok ellenőrzésére. Az indoklás szerint a tavalyi szja-bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentős hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat.

A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot, ám a NAV tapasztalatai szerint “többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik