Pénzügy

Elkaszálta a GVH az OTP-t

FN24
FN24

2014. 06. 25. 15:08

Megtévesztő kamatszámítás miatt bírságolták meg a pénzintézetet.A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a bank hitelkártyáinál a kamatmentes visszafizetés lehetőségeiről adott tájékoztatása nem volt korrekt.

Korábban a témában:

A GVH ezért 38 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, illetve kötelezte arra, hogy érintett ügyfeleinek jelenértéken fizesse vissza a jogtalanul felszámított kamatokat.

Ez történt az OTP-nél

A bevett piaci gyakorlatnak megfelelően az OTP hitelkártyái is kamatmentesen használhatóak vásárlásra abban az esetben, ha a fogyasztó az elszámolási időszakot követő türelmi időszakban teljes egészében visszafizeti a felhasznált hitelkeretet.

A GVH az eljárás során megállapította, hogy az OTP a hitelkártyákkal kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatában (sem a marketingkommunikációjában, sem az Üzletszabályzatában) nem tájékoztatta arról a fogyasztókat , hogy abban az esetben, ha az (első) elszámolási időszakot követő (első) türelmi időszakban a kizárólag vásárlásra felhasznált hitelkeretet (és az esetlegesen felmerülő egyéb követeléseket) teljes egészében nem fizetik vissza, akkor elveszítik a következő időszakra vonatkozó kamatmentességüket is, függetlenül attól, hogy az ebben az időszakban felhasznált hitelkeretet teljes egészében visszafizetik.

Ezzel a kamatszámítási gyakorlattal az ügyfeleknek az egyszeri késedelmük miatt két elszámolási időszakban is kamatot kellett fizetniük.

Egyrészről abban az elszámolási időszakban, amikor ténylegesen késedelembe estek, másrészről az azt követő elszámolási időszak után is, még akkor is, ha a felhasznált hitelkeretet teljes egészében visszafizették.

Megtévesztő volt ez a gyakorlat

A GVH megállapította, hogy az OTP a fenti magatartásával a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a 38 millió forintos bírság mellett arra is kötelezte a bankot, hogy a vizsgált időszakban (2012. január 1-től 2013. december 18-ig), a fenti kamatszámítással érintett ügyfelei számára jelenértéken fizesse vissza a jogtalanul felszámított kamatokat.

A fentieken túl az OTP-t a GVH arra is kötelezte, hogy a határozatról a fogyasztókat bankfiókjaiban elhelyezett hirdetményein és honlapjának nyitóoldalán is tájékoztassa.

A bírság kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy az intenzív kereskedelmi gyakorlattal a fogyasztók széles körét elérte a vállalkozás, valamint azt, hogy a magatartás – figyelemmel a nagyszámú ügyfélre – alkalmas arra, hogy összességében nagy vagyoni hátrányt okozzon a fogyasztók számára.

Enyhítő körülményként a GVH számításba vette, hogy az OTP 2013. december 18-tól a fenti kamatszámítási gyakorlatát rögzítette az egyébként 2003-tól változatlan kamatszámítási szabályokkal rendelkező üzletszabályzatában.

Könnyebb célba érni

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.