Gazdaság

Óriáshitelt vesz fel a főváros az OTP-től

Összesen 20 milliárd forintra van szükségük Tarlóséknak a hiányos budapesti költségvetés egálba hozásához.

Az önkormányzati beruházások finanszírozására fogják fordítani az összesen 20 milliárd forintos fejlesztési hitelt. A közbeszerzési pályázatot még karácsony előtt írták ki, s most megvan az eredmény – írta a Napi.hu a közbeszerzési értesítő alapján.

Hat részben veszik fel a hitelt

A kiírásban három darab 5 milliárd forintos, egy 3, illetve két 1 milliárd forintos hitelkeret szerepelt. Ezek közül a legnagyobb keretösszegűre csak az OTP jelentkezett, a kisebbekre több bank is beadta a pályázatot.

Tarlósék végül minden kategóriában az OTP-t hirdették ki győztesként. A 20 milliárd forintos hitel összességében 6 milliárd forintjába fog kerülni a fővárosnak. A főváros már június 5-én alá is írta a szerződést, azonban annak hatályba lépéséhez még a kormány jóváhagyása is kell majd.

Februárban

Egyensúlyba kellett hozni

A főváros költségvetésében idénre 316,5 milliárd forint kiadást, és 246,7 milliárd forint bevételt állítottak be. De mivel az önkormányzatok nem tervezhetnek hiányos költségvetést, a tervet korrigálni kellett. A hitelfelvétel mellett a bevételi oldalhoz hozzájön még maradvány-igénybevétel és betétmegszüntetés – így kerül terv szerint egyensúlyba a költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik