Pénzügy

Nyugdíjpénz: még húzósabb összegeket fizethetünk

Akik meg akarják tartani a nyugdíjpénztárakban idős korukra gyűjtött forintokat, azoknak ehhez egyre többet kell havonta perkálniuk.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül már több bejelentette, hogy emelik idén a minimálisan fizetendő tagdíjakat. Havi kétezer forint alatt már csak egyetlen pénztárnál lehet megúszni a minimumtagdíjat, de van, ahol négy-ötezer forintnál húzzák meg a küszöböt. A négyezer forintos körbe lépett az idén pl. az Aranykor is, ami náluk a havi minimum megduplázását jelenti – járt utána az Azénpénzem.hu.

Igaz, nyugdíjpénztári tagdíjat fizetni nem kötelező. Se önkéntest, se magánt. És sokan vannak, akik nem is tudnak fizetni, ami gond a pénztáraknak is.

Szivárog a pénz

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál például 2010 óta évről évre emelkedett a be nem fizetett tagdíjak összege – derítette ki a lap. A gond az, hogy a kieső összegeket legalább részben, de pótolni igyekeznek. A tartalékképzés pedig a megtakarításokból vesz el. A pénztárak ugyanis a nemfizetők hozamából a minimális tagdíj arányában vonhatják le a működési és likviditási alapra jutó hányadot.

A lap úgy tudja, sajnos sokan vannak olyanok is, akik csak muszáj-tagok. Ők azok, akik fizetni nem tudnak, de amíg a 10 év le nem telik, addig nem juthatnak hozzá a megtakarításukhoz. S csak ezért nem lépnek ki. Kérdés, ha letelik, ők később hogyan döntenek majd.

Magánpénztári gond

Végül csak kivéreznek?

A magánpénztáraknál viszont kifejezetten baj van mostanában. Már csak négyen maradtak fent, és ha a tagok nem lesznek képesek/hajlandóak többet áldozni a pénztárak fenntartására, akkor valószínű, hogy a fennmaradó pénztárak sem húzzák sokáig – hívta fel a figyelmet az Origo.hu cikke.

A korábbi működési tartalékok ugyanis már csak néhány évre elegendőek. S mivel a tagdíjbefizetésekből mindössze 9 ezreléket lehet felhasználni a pénztárak kiadásának finanszírozására, az nemigen biztosítja a hosszú távú fennmaradást. Adománnyal ugyan támogathatná a maradék 63 ezer tag a pénztárakat, de ez nem jellemző.

Ha meg akarják tartani a vagyonukat, kénytelenek lesznek fizetni a még maradó renitens tagok. Mert ha nem, és tönkremennek a pénztárak, nem lesz más választásuk, mint visszatérni az állami nyugdíjrendszerbe.

survey solution

Ajánlott videó

Olvasói sztorik