Pénzügy

Kész katasztrófának tartják az állami nyugdíjat

Ami az öregkori ellátást illeti, rendkívül pesszimisták az egyetemisták. Jelentősen alulbecsülik például az átlagnyugdíjak értékét is – derült ki a CIG Pannónia kutatásából.

Az egyetemisták többsége nincs tisztában a mai nyugdíjak összegével – világít rá a felmérés. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint ugyanis 113 ezer forint az átlagnyugdíj, a megkérdezett egyetemisták azonban átlagosan csak 81 ezer forintra becsülik azt. A legtöbben (42 százalék) azonban úgy gondolják, hogy a nyugdíj átlagos értéke még a 80 ezer forintot sem éri el.

Nyugdíj

Úgy vélik, a nyugdíj nem lesz elég az életszínvonal fenntartására

A pesszimista becslés valószínűleg nem független attól, hogy a magyarok jelentős része szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy a korábbi életszínvonalukat fenntartsák. A hallgatók 86 százaléka ért egyet ezzel a vélekedéssel.

Ugyanakkor, azok sem becsülik lényegesen magasabbra az átlagnyugdíj összegét, akik szerint annak összege elegendő lesz a tisztes öregkori megélhetéshez (átlagosan közel 88 ezer forint).

Takarékoskodást terveznek

Pozitívum, hogy akik szerint nem lesz elegendő a nyugdíjuk, azok közül nagyszámban tervezik, hogy félretesznek majd nyugdíjas éveikre. Csupán a válaszolók 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fog takarékoskodni majd erre a célra.

Majdnem minden második válaszadó (49 százalék) azt tervezi, hogy már munkába állást követően elkezd kisebb összegekkel az öregkorra félretenni. A megkérdezettek több mint negyede (28 százalék) pedig akkor kezd majd a nyugdíjas évekre gyűjteni, ha jövedelme elég magas lesz ahhoz, hogy ne érezze a félretett pénz hiányát. 
A diákok majdnem egytizede (8 százalék) pedig azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulás előtt 10-20 évvel vág majd bele a nyugdíjcélú megtakarításba.

Nyugdíjdráma

Határozott haladás

Jelentős eredmény hogy már a fiatalok is felismerik saját felelősségüket az öregkori anyagi biztonságuk megteremtésében. Ez azért is fontos, mert a KSH előrejelzései szerint mire e generáció nyugdíjba vonul, már várhatóan több lesz a nyugdíjas, mint az aktív dolgozó. Ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszer számára – értékelte a kutatás eredményeit a cég termékfejlesztési és kockázatvállalási vezérigazgató-helyettese, Sallai Linda.

Felelősebbek

Azt is hozzátette, tapasztalataik szerint nem csak az idősebb korosztályok, de már a 20-as éveiben járók is felelősen gondolkodnak a jövőjükről. A bizonytalan nyugdíjkilátások miatt a fiatalok is bizalommal fordulnak a nyugdíjbiztosítások felé, amelyek népszerűsége az év eleje óta elérhető adókedvezmények miatt is nőtt.

E korosztálynak különösen fontosak ugyanakkor a megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásakor a felmerülő költségek és a rugalmas hozzáférés. Mivel számukra még távoli a nyugdíjba vonulás, lényeges, hogy ne járjon jelentős anyagi hátránnyal az előre nem látható helyzetekhez való alkalmazkodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik