Pénzügy

Már 30 ezernél is több exportnyugdíjasunk van

Az utóbbi kilenc évben hússzor annyian lettek azok a magyarok, akiknek külföldre folyósítanak nyugdíjat. Közülük a legtöbben Németországba kérik a járadékuk folyósítását.

Az unión belül ma már könnyű beszámíttatni a külföldi munkavállalást a nyugdíjba, és mivel egyre többen dolgoznak hosszabb-rövidebb ideig külföldön, így egyre nő azok száma, akik nem csak magyarországi nyugdíjat kapnak.

Külföldön dolgozik?

Ennyi exportnyugdíjasunk van

2014 márciusában külföldre több mint 21 ezer, Magyarországra pedig 50 ezer embernek utalt a nyugdíjfolyósító nemzetközi egyezmények alapján ellátást – tudta meg a Pénzcentrum.hu.

9 évvel korábban még csak összesen 26 ezren tartoztak ebbe a körbe. Idén márciusban csak magyar jogcím alapján több mint 9 ezer embernek folyósítottak külföldre nyugdíjat, így a 21 ezerrel együtt összesen több mint 30 ezer külföldön élő magyar kap ellátást. 2005-ben ők még csak 1500-an voltak – tudta meg a lap.

A legtöbben (több mint 11 ezren) közülük Németországban élnek, és Kanadában, illetve Ausztriában is kevés híján 3 ezren vannak. Ami nem csoda, hiszen a külföldről hazautalt pénz is ezekből az országokból jön, a kint dolgozó magyaroktól.

A külföldi munkavégzést többnyire számításba tudják venni a magyar nyugdíjjogosultság megállapításnál, de azért vannak kivételek is. Ha kíváncsi rá, mik a szabályok, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik