Pénzügy

Már kapkodnak értünk a bankok

Bár a vásárlási kedv még nem igazán jött meg, a pénzintézetek már élénken versengenek a lehetséges ügyfelekért. Nem kizárt, hogy hamarosan itt az ingatlanpiaci fordulat.

Fél év alatt

Egyre több ingatlanpiaci szakértő állítja, hogy fordulat előtt áll a hazai lakóingatlan-piac és hamarosan megindulhatnak a lakásárak felfelé. Véleményüket egyrészt arra alapozzák, hogy az ingatlanárak már 2008 óta csökkentek, másrészt mostanra a hitelkamatok is mélypontra süllyedtek.

Az FHB Lakásárindex elemzései alapján a 2008-as csúcsponthoz képest a múlt évig névértéken 23 százalékkal, az inflációval is számolva pedig több mint 38 százalékkal csökkentek átlagban a hazai lakásárak. Összehasonlításul: míg a nyugat-európai nagyvárosokban az átlagos négyzetméterár 3000-4000 euro között mozog, addig Budapesten az 1200 eurót sem éri el.

Munkáltatói kamattámogatás

Lassan, de kezd élénkülni a hitelezés

Nagy Gyula projektvezető szerint a jelzáloghitelezés emelkedése, ha mérsékelten is, de megindult. Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese pedig a jelzáloghitelezés mennyiségének további emelkedését várja, elsősorban a mélyponton lévő lakáshitel-kamatok miatt. Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a jelzáloghitelezés bővülését a hazai lakásállomány elavultsága is támogathatja.

A 2011-es népszámlálás vonatkozó adatai és az energiahatékonyságot vizsgáló kutatások szerint a 4 milliós hazai lakásállomány nagy része korszerűsítésre, felújításra szorul.

És, hogy mit is jelentenek a mélyponton lévő hitelkamatok?

6 százalék körül, alatt

Egyes pénzintézeteknél ma a hitelkamatok már a 6 százalékot sem érik el, sőt vannak olyan ajánlatok is, ahol már a thm is csak minimálisan haladja meg a 6 százalékot  – mondott konkrétumot is Tokodi Gábor.

A banki szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy manapság egy jelzáloghitel kiválasztásakor nemcsak a hitel kondícióit érdemes figyelembe venni, hanem érdemes átgondolni a hitelfelvevő pénzügyi, bankolási szokásait egy szakértővel a bankfiókban, hiszen vannak olyan pénzintézetek, ahol akár több kedvezmény összevonásával is csökkenthető a havi törlesztőrészlet.

Saját bankjuknál például a család havi jóváírása jelenthet 1,5 százalékos kamatkedvezményt, de ehhez hozzájöhet még más kamatcsökkentési lehetőség is. Így a kamat akár 5,41 százalékra is lemehet, a thm pedig 6,01 százalékra.

Jobban is düböröghetne

Már megy a versengés

Tokodi véleménye szerint a másik tendencia a lakáshitelpiacon, hogy élénkül a verseny, és a pénzintézetek újabb és újabb kedvezményekkel igyekeznek segíteni az ügyfeleket. Például elengedik a folyósítási jutalékot, visszatérítik az értékbecslési díjat vagy átvállalják a közjegyzői díj egy részét vagy egészét. S emellett szerinte szinte minden lakáshitelezésre fókuszáló bank igyekszik valami pluszszolgáltatást is nyújtani. Náluk az egyik ilyen plusz az egyablakos kiszolgálás.

A bankok legtöbbje különböző kalkulátorokat is működtet, illetve előzetesen arról is tájékoztatnak, hogy jogosultak vagyunk-e a szocpolra, igénybe vehetjük-e az államilag kamattámogatott hitelt, vagy hogy egy adott ingatlanra mekkora hitelösszeget tervezhetünk, s ez a kívánt futamidőre mekkora havi törlesztőrészletet jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik