Gazdaság

Matolcsy tényleg mindent fog tudni a pénzügyeinkről

Az MNB csaknem tízmilliárd forintot költ arra, hogy megvegye az átutalások többségét bonyolító Giro Zrt-t. De vajon miért?

Hivatalos magyarázat nincs rá, miért vette meg mintegy tízmilliárd forintnyi közpénzből a Magyar Nemzeti Bank azt a társaságot, amely a hazai banki átutalások többségét (jellemzően a magán és a céges átutalásokat) bonyolítja.

A céget eddig bankok birtokolták, az MNB-nek mindössze 7,3 százaléknyi részesedése volt benne. Ehhez szerzett még 86 százaléknyit, s a maradékot is hamarosan megveszi. Májustól pedig átveszi a cég irányítását. A hvg.hu arra volt kíváncsi, miért volt erre szükség.

Az MSZP is magyarázatot vár az MNB “fura elnökétől”

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben számos kérdést tett fel az üggyel kapcsolatban.

Például hogy miért akar Matolcsy turkálni a cégek és az állampolgárok átutalásai között?

Miért akarja látni az MNB fura elnöke a közüzemi számláinkat, hiteltörlesztéseinket, átutalásainkat?

Mire kell neki és a Fidesznek ez az adatbázis? Milyen újabb megfélemlítésre készülnek? Mivel akarják zsarolni a cégeket és az embereket?

Magyarázat híján találgatás

Cikkük megjelenéséig azonban nem kaptak magyarázatot az MNB-től. A jegybank nem kötötte az orrukra, hogy milyen előnyökkel jár a tulajdonosváltás a magyar adófizetőknek és a banki ügyfeleknek. No meg azt sem, milyen változtatásokat tervez a jegybank a többségi tulajdon megszerzése után a pénzügyi elszámolási rendszerben.

Banki körökből sem találtak ésszerű magyarázatot, viszont többfajta félelem, találgatás is megfogalmazódott a hírre. Hogy például az MNB többet láthat majd a tranzakcióinkból. Persze, mint a pénzforgalmat felügyelő szerv, erre eddig is módja volt. És arra sem volt semmi ötlet, vajon ha náluk lesz a Giro, az adhat-e alkalmat bárminemű visszaélésre.

A másik aggodalom, hogy a társasággal együtt a Központi Hitelinformációs rendszer (KHR), vagyis a bankok pozitív és negatív adóslistája is a jegybankhoz kerül. Volt olyan szakértő, aki azt mondta a lapnak, ebben már lehetnek olyan egyedi ügyféladatok, amiket eddig az MNB nem láthatott. De hogy ez jelenthet-e bármilyen konkrét veszélyt, arra már nem tértek ki.

Nem indokolt a két elszámoltatóház

Megemlítik azt is, más országok is vannak, ahol a jegybank kezében van az átutalásokat bonyolító cég (pl. Németország). És mivel a másik magyar rendszer, az azonnali, nagy összegű átutalásokhoz használt VIBER eleve az MNB tulajdonában van, volt olyan szakértő, aki szerint a lépés logikus.

A lap még annyit sejtetett, hogy nem a bankok igyekeztek megszabadulni az egyébként nyereséges cégtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik