Pénzügy

Ez lesz a kormány új csomagja

Demográfiai intézkedéssorozatot tervez a kabinet. A félszocpol visszaállításáról is szó van a Magyar Nemzet információi szerint.

Már elkészült a kormányzaton belül az a javaslatcsomag, amely „tovább javíthatja a családok helyzetét és ösztönzi a gyermekvállalást” – írja a Magyar Nemzet.

A demográfiai csomagnak nevezett intézkedéssorozat az előző négyéves periódusban bevezetett intézkedések (családi adókedvezmény, gyed extra) folytatása lehet.

A lap forrásai szerint a tervezett intézkedések között szerepel a félszocpol visszaállítása is, amelynek lényege, hogy a gyermeket vállaló szülők nemcsak új lakás, hanem használt ingatlan vásárlása esetén is igényelhetnek állami támogatást.

Nem kell a gyed extra?

Közben a Világgazdaság arról ír, hogy csupán néhány ezren igényelték eddig a gyed extrát

Januárban a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak, tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével – írja a lap a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira hivatkozva.

Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint februárban 3820-an részesültek munka mellett gyedben. Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló – olvasható a lapban.

A gyed extra másik fontos eleme az egyetemi, főiskolai hallgatók által igénybe vehető diplomás gyed bevezetése, ezt a támogatást februárban mindössze öt anyuka igényelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik