Pénzügy

Szinte luxusnak számít a bölcsi

FN24
FN24

2014. 03. 24. 14:30

Magánintézményeknél egy minimálbérnél is többet vihet el a havidíj, de még az államiakban is több, mint egyhavi gyest.

Korábban a témában:

A gyed extra bevezetésével az anya a gyermek egyéves kora után úgy mehet el dolgozni, hogy a juttatásról sem kell lemondania. Ahhoz azonban, hogy el tudjon menni dolgozni, az kell, hogy felvegyék a gyerekét a bölcsibe. Ami nem könnyű, hiszen sokkal kevesebb a férőhely, mint amennyi a gyerek.

A Pénzcentrum.hu annak nézett utána, mennyi havidíjat kell fizetni, attól függően, hol találnak helyet a szülők.

30 ezertől indul

2012 januárja óta az önkormányzati bölcsődékben is lehet gondozási díjat szedni, és a többségben (mintegy 60 százalékban) ezt meg is teszik. A díj legfeljebb az egy főre eső nettó kereset negyede lehet, amire még rájön az étkezés, így havi 32 ezer forintból jöhet ki egy gyermekre. Vidéken a lap szerint olcsóbb is lehet és legalább háromgyermekes családok mindenképpen díjmentességet kapnak.

30 ezerért viszont kis szerencsével már magánbölcsit is találhatnak a szülők, igaz, itt egészen havi 80 ezerig is elmehetnek a díjak. De cserébe számos készségfejlesztő foglalkozást kínálhatnak.

Ezenkívül a kiscsoportos családi napközik (csana) jöhetnek még szóba, amelyekben havi 30-40 ezer forint körüli összegért viselik gondját a kicsiknek. A csanákban nincs várólista. A gondozók viszont nem feltétlenül rendelkeznek szakképesítéssel, de felkészítő tanfolyamon részt kell venniük, amire folyamatos az érdeklődés.

Elég borsos összeget fizethetnek tehát a kisgyermekesek. De nézzük meg a másik oldalt is. Utána számoltunk, mennyi marad a gyedből a bölcsi mellett.

Ennyit nyer az anya, ha gyed mellett visszamegy dolgozni

Ha a havidíjak mellett megnézzük azt is, mennyi lehet a gyed, akkor az is kiderül, a bérén kívül végül is mennyit nyer az anya, ha visszamegy dolgozni. Tegyük fel, hogy átlagbér alatt nem sokkal, vagy a körül (tavaly bruttó 230 700 forint volt) keresett. Ekkor megkaphatja a maximális gyedet, ami idén bruttó 142 100 forint. Ebből nettóban 105 134 forint maradhat neki.

Viszont ne felejtsük el, hogy a családi adókedvezményt is lehet érvényesíteni a gyed-ből. Így ha ezt az anya veszi igénybe a gyednél, akkor (már egy gyermek után is) rögtön tízezer forinttal emelkedhet az ellátása. Három gyermeknél pedig a bruttóval egyenlő lehet a nettó összeg is (vagyis 142 100).

Ettől függetlenül is igaz, hogy ha drága bölcsibe íratja a gyereket, akkor az ellátás nagyobbik része el is megy havi díjra. Viszont a fizetése teljes egészében megmaradhat, meg még valamennyi a gyedből is.

Aki viszont csak a minimálbér körül keresett, az már csak havi 50 ezer forintig választhat bölcsit, ha azt akarja, hogy a fizetése teljes egészében megmaradjon.

Gyes mellett

Amennyiben gyes mellett dolgozik az anya, akkor annak összegét (bruttó 28 500, nettó 25 650 forint) szinte biztos, hogy elviszi a bölcsi díja. Hacsak nem olyan állami intézményt fog ki, ahol még nincs gondozói díj. Az étkezés azonban akkor is nagyjából a gyes harmadát, felét teheti ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.