Pénzügy

Kamucímkék – így vernek át a vásárláskor

Amit egészségesnek hiszünk, azért hajlamosak vagyunk többet fizetni a szokásosnál. De vajon mennyire hihetünk a furmányos feliratoknak?

A gyártók elemi érdeke, hogy hassanak a vásárlókra, és ezzel rábírják a vevőket, hogy az ő termékeiket tegyék a kosarukba. S ezt megtehetik anélkül is, hogy törvényt szegnének. Ráírhatják például az élelmiszerre kiemelten az előnyös tulajdonságokat, és bolhabetűkkel azt, amivel nem akarnak dicsekedni – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu, és néhány példát is hozott.

A kamu élelmiszerek

Trükkös címkék

Ha visszük a nagyítót is, akkor könnyen kiszúrhatjuk a rejtett üzeneteket, pl. azt, hogy ha valami vitaminban gazdag, attól még lehet magas a zsírtartalma, ami már nem annyira vonzó. Aztán rájöhetünk, hogy bár a gabonapehely teljes kiőrlésű, ami jól jöhet a fogyási terveinkhez, de közben tele van cukorral. S hasonlót tapasztalhatunk a gabonás-gyümölcsös kekszeknél és számos más terméknél is.

A jó hír az, hogy ebben hamarosan változás lesz – tudta meg a portál. Igaz, erre még egy kicsit várni kell.

Szigorítanak

December közepétől például kötelező lesz az allergén anyagok és a tápérték feltüntetése, megszabják az alkalmazható legkisebb betűméretet, és a neten árult élelmiszereknél is előírják, mit kell közölni róluk.

Rá két évre pedig azt is korlátozzák, hogy mi az az információ, amit meg lehet ismételni, ki lehet emelni a feliratokon. Ezzel vennék elejét annak, hogy a nem túl egészséges termékek előnybe kerüljenek egy-egy részinformáció felnagyításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik