Pénzügy

Így szerezhet olcsón húsvéti tojást

Feltűnőbb lesz a tojások igazi árazása egy új rendelet miatt.

 

Jövő héttől nagyobb betűkkel kell kiírni a tojás kilónkénti árát az üzletekben, hogy jobban össze lehessen hasonlítani a különböző méretű tojások árait. Egy januári rendelet szerint a kilós ár (amit az áruházak jellemzően igyekeztek a lehető legkisebb betűkkel kiírni), mostantól legfeljebb 20 százalékkal lehet majd kisebb méretű, mint a doboz ára.

Így könnyebb lesz összehasonlítani a különböző méretű – S, M, L, XL – tojások árait is. Bár nagy kérdés, hogy ezzel a nagyüzemi konyhákon kívül tud-e bármit is kezdeni bárki, hisz a receptek nem grammban adják meg, hanem darab tojásban.

Jelentős méretkülönbségek

A különböző kategóriájú tojások közt pedig elég jelentős méretkülönbségek is vannak: az S-nél 40 százalékkal több anyagot tartalmaz az XL méret.

S: kevesebb, mint 52 gramm

M: 53-63 gramm

L: 63-73 gramm

XL: több mint 73 gramm

 

 

Így lesz olcsó a tojásfestés

Ez gyakorlatilag azt jelenti: ha süteményről van szó, érdemes legalább M méretű tojást választani, de húsvéti festett tojásnak pont jó lesz az S is. Ezen jelentős összeget spórolhat.

A Tescóban például a legolcsóbb, szemre is parányi Tesco gazdaságos tojás darabja 30 forint, míg ennek több mint duplája – 62 forint – a mélyalmos tartású Tesco Finest XL-tojás, ami már bio árban van.

Ha 20 tojást festünk, akkor 640 forintot spórolhatunk meg azon, hogy a kisebb tojást választjuk.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint amúgy a budapesti üzletláncokban az M méretű tojások átlagára 33 forint, az L-é pedig 42 forint.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik