Pénzügy

Vatera: 4 tipp, hogy ne legyen gáz az adóbevallásnál

Néhány egyszerű szabály betartásával nincs mitől tartaniuk az online piactér eladóinak – állítják a cég szakértői.

Korábban a témában:

Ahogy közeleg a magánszemélyek adóbevallásának határideje, úgy mutatkozik egyre nagyobb érdeklődés az e-kereskedelemre vonatkozó adózási szabályzásokkal kapcsolatban. A feszültség érezhetően nő a felhasználókban is, pedig a legtöbb eladó nyugodtan hátradőlhetne, hiszen nagy valószínűséggel nem is keletkezett személyi jövedelem adó fizetési kötelezettsége.

Magyarország leglátogatottabb online piactere, az Allegro Group által üzemeltetett Vatera közérthető formában összefoglalta az idevonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Vatera és adózás 4 potnban:

– Még üzletszerű értékesítésnél sem kell szja-t fizetnie a piactéren értékesítő magányszemélynek, ha bevétele évi 600 ezer forint alatti.
– Szintén adómentes, ha a felhasználó bevétele ennél több, de jövedelme nem haladja meg a 200 ezer forintot.
– A Kúria februári döntése alapján a 2012 előtti eladásokat érdemes felülvizsgálni és szükség esetén az adóbevallást önellenőrizni.
– Csak minden húszezredik vaterás felhasználói fiókra jutott egy adóhatósági megkeresés 2013-ban.

A bűvös határ: 600 ezer forint

Kezdjük mindjárt a legfontosabb tudnivalóval: 2012. január 1. óta az ingóság értékesítésből származó bevétel után éves szinten 600000 forint alatt még üzletszerű értékesítésnél sem kell adózni, illetve bevallást készíteni. Az eladók a felhasználói fiókjukban a számlázási adatoknál könnyedén ellenőrizhetik, hogy túllépték-e ezt a határt, melyhez az egyéb úton – azaz Vaterán kívül – értékesített ingóságokat is figyelembe kell venni.

Vaterázás

Adózni viszont nem a bevétel, hanem a jövedelem után kell, amit úgy kapunk, hogy a bevételből levonjuk azt a bizonylattal (vásárláskor kapott számlával vagy blokkal) alátámasztott összeget, amennyiért a terméket vásároltuk, illetve a beszerzési költségeinket. Ha esetleg nincs már meg a bizonylatunk, akkor pedig a bevétel 25 százalékát tekinthetjük az értékesítésből keletkezett jövedelemnek. Ha ez a jövedelem nem éri el az évi 200 000 forintot, akkor nincs semmi teendője a felhasználónak.

Efölött viszont már 16 százalék adót kell a bevallási határidőn belül, azaz május 20-ig megfizetni. A 200 000 forintos jövedelemhatár a gazdasági tevékenységet folytató felhasználókra nem vonatkozik, nekik be kell jelentkezniük az adóhatósághoz, és a 600 ezer feletti bevételt elérők a realizált jövedelem után a személyi jövedelmeadó mellett egészségügyi hozzájárulást is kötelesek fizetni.

Kúria állásfoglalás – csak a 2012 előtti időszakban értékesítőkre vonatkozhat

A Kúria sokat emlegetett legutóbbi döntése az e-kereskedelem adózásával kapcsolatos 2012. január 1. előtti kaotikus helyzetet tisztázta, miszerint az eladóknak akkor is van áfafizetési kötelezettségük, ha nem jelentkeztek be az adóhatóságnál. Ennélfogva a döntés csak azokat a felhasználókat érintheti, akik az interneten 2012 előtt üzletszerűen értékesítették ingóságaikat.

Kúria kontra Vatera

Üzletszerűnek tekinthető az eladó tevékenysége, ha rendszeresen és jövedelemszerzés céljából értékesített az online piactéren. Ám ha csak alkalomszerűen árulta saját megunt használt tárgyait – melyből jövedelme nem, vagy csak alig származott –, nem kell adóznia. Az üzletszerűen értékesítő felhasználók jövedelmére nem az ingóértékesítésre, hanem a gazdasági tevékenységre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

Aggodalomra azoknak sincs oka az online oldal üzemeltetői szerint, akik a korábbi években nem megfelelően készítették el az adóbevallásukat: számukra az adóhatóság türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel 2014. május 1-jéig lehetőségük van önként bevallani a 2012. előtti időszakban üzletszerű értékesítésből származó jövedelmüket.
Hangsúlyozták, hogy 2012-től érvénybe lépett a már említett 600 ezer forintos bűvös határ, tehát a 2012. január 1. utáni vaterás ingóság értékestésből származó bevétel után éves szinten 600 000 forint alatt még üzletszerű értékesítésnél sem kell adózni, illetve bevallást készíteni. Ilyen értelemben a 2012. január 1. egy fontos választóvonal az eltérő adózási szabályozás tekintetében – emelte ki az Allegro Group HU Kft. piacterek üzletág vezetője, Szanitter Áron.

A személyes adatok biztonságban vannak

Időről időre felröppen a hír, miszerint az online portálok szerverein az adóhatóság adathalászatot végez. Azonban ilyen szerintük a valóságban nem fordulhat elő. Mert a Vatera a felhasználók regisztráció során megadott személyes adatait, valamint számlainformációit köteles a legmagasabb fokú adatbiztonsági előírásoknak megfelelően kezelni – még akkor is, ha az üzletszerű internetes értékesítések ellenőrzését végzi az adóhatóság – jegyezték meg.

Csupán minden húszezredik vaterás felhasználói fiókra jut egy adóhatósági megkeresés
2013-ban mindössze 120 megkeresés érkezett hozzájuk az adóhatóságtól, vagyis átlagosan csupán minden 20 ezredik felhasználói fiókra jutott egy ilyen eset. Abban az esetben, ha a felhasználói adatok és a hatóság által megadott személyes adatok teljes egyezősége nem áll fenn, akkor a személyazonosság nem állapítható meg egyértelműen és ebből adódóan az adatszolgáltatás meghiúsul. Az említett okból 2013-ban a 120 megkeresésből 93-ban került sor tényleges adatszolgáltatásra – állíttotta Szanitter.

Próbavásárlás magányszemélyeknél

Az adóhatóság mostanában az internetes piactereken és apróhirdetési oldalakon is tart próbavásárlást, és az ellenőrzés során legtöbbször a nyugta illetve számlaadási kötelezettséget ellenőrzik. Jó tudni, hogy ha magánszemélyként nem üzletszerűen értékesítünk, akkor is kell a tranzakcióról bizonylatot adnunk a vásárlónak, arról, hogy mit adtunk el, mennyiért és mikor. Ebben az esetben a bizonylat akár lehet egy üres lap, melyet kézzel is megírhatunk, és aláírásainkkal hitelesítjük – hívták fel a figyelmet.

Végül a Vatera szakértői azt javasolják a felhasználóknak, hogy tájékozódjanak az adóhivatal honlapján az önálló tevékenységre vonatkozó információs füzetből is, valamint a 1353-as adóbevallás 163. soránál leírtak is részletes tájékoztatást adnak. Emellett érdemes elolvasni az adózással foglalkozó internetes szakoldalakon, illetve fórumokon megjelent írásokat, amelyeken az adózási és törvényi változásokkal kapcsolatos esettanulmányokkal segítik a témában való eligazodást.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.