Pénzügy

Valóra válhat a luxusnyugdíj

FN24
FN24

2014. 03. 26. 12:07

Nem elérhetetlen, hogy akár átlagbér mellett is jókora időskori ellátásra tegyen szert. Egy kis elszántság azért kell hozzá.

Korábban a témában:

Nyugdíjbiztosítás

Mennyit hozhat idős korunkra, ha valóban komolyan vesszük az öngondoskodást? És mennyit kell ahhoz félretenni, hogy érezhetően fel tudjuk turbózni a nyugdíjunkat? Ezt vizsgálta a Pénzcentrum.hu az idén már adókedvezménnyel is támogatott nyugdíjbiztosítás várható hozamai alapján.

Így jön össze a luxusnyugdíj

Példájukban úgy számoltak, hogy havi 20 ezer forintot tesz félre a dolgozó, ami a tavalyi nettó átlagkereset (151 100 forint) több mint tizenhárom százaléka. De valóban nem kirívó összeg, beleférhet a családi büdzsébe.

Nos számításaik szerint aki legalább 40 éven keresztül rak félre ennyi összeget, és a hozama eléri az 5 százalékot, annak nyugdíjas korára több mint 30 millió forintnyi megtakarítása jöhet össze a nyugdíj-biztosítási számláján. Jól hangzik, nem? Ez az összeg járadékra váltva havi majdnem 170 ezer forintnyi pluszt jelenthet, 15 évre. Ha pedig ennél szerényebb lesz a hozam, akkor 65-100 ezer forint közötti nyugdíj-kiegészítésre számíthat az állami juttatás mellett.

Nyugdíj

Időben el kell kezdeni

Persze ha valaki nem annyira eltökélt, hogy teljes aktív kora alatt takarékoskodjon a messzi-messzi idős korra, akkor az idővel arányosan csökken a nyugdíjvárománya is. 30 év alatt például a havi 20 ezer forintos befektetésből hozamtól függően már csak 46-93 ezer forintnyi havi nyugdíj-kiegészítés jöhet össze a nyugdíjbiztosításból. Tíz év alatt pedig mindössze 14-17 ezer forintnyi.

Szóval vagy időben el kell kezdeni az öngondoskodást, vagy nagyobb áldozatot kell hozni. Már ha nem bízunk az állami nyugdíjrendszerben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.