Pénzügy

Küszöbön a kilakoltatások – ideje lépni

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 03. 11. 12:28

Aki gondban van, annak jó hír, hogy mostanában egyre nagyobb sikerrel szállnak szembe az adósok a kényszerintézkedésekkel. A hogyanra is kitérünk.

Korábban a témában:

Az idén kivételesen nem március 1-jéig, vagy március 31-éig, hanem április 30-ig (tehát a választások utáni időszakik) tart a kilakoltatási moratórium.

Azonban az az időpont is nagyon hamar eljöhet azok számára, akik bajban vannak. Ezért az Azénpénzem.hu által megkérdezett ügyvéd szerint érdemes már most megkezdeniük az érintett adósoknak a védekezési eljárást. Annál is inkább, mert mostanában a korábbinál nagyobb sikerekre számíthatnak szerinte az adósok.

Mikor és hogyan lehet belevágni?

A devizahiteles perekből is ismert siófoki Léhman György ügyvéd szerint amennyiben fizetési meghagyás vagy ítélet alapján rendelték el a végrehajtást, már nincs nagyon mit tenni. S akkor sem, ha többen is kértek végrehajtást az ingatlanra.

Azonban ha a per elindítható, akkor van esély. A pert az adós lakóhelye szerinti bíróságon lehet elindítani, és még ügyvéd sem feltétlenül kell hozzá.

Léhmann egyébként a per elindításához mintát is ad, díjmentesen. De csak akkor, ha az ügyvédek vagy segítők az önköltségi árnál nem kérnek többet az ügyféltől.

Kvóta még van

A végrehajtásoknál egyébként még az idén érvényben van a kvóta, tehát tömeges akcióra nem kell számítani. A kvóta egyébként évről évre emelkedett – 2014-ben a 90 napnál régebben tartozók negyedévenként 5 százalékánál indulhat meg a végrehajtás.

A pénzintézetek egyébként 2014 első negyedévében 4783 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszer-értékesítésre – derül ki a Magyar Nemzeti Bank február végi statisztikájából. Az első negyedévben 118 595 lakingatlannál volt 90 napon túli tartozásuk a tulajdonosoknak. Ezekből elvileg az 5 százalékos kvóta alapján 6494-et kényszer-értékesíthetnének, de ennek csak átlag 74 százalékát használják ki a bankok. Így jön ki a 4783 – írta a Privátbankár.hu

Kilakoltatással azonban csak az eljárások kisebb része végződik, ami azt jelenti, hogy évente átlagban 200-300 család jut erre sorsra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.