Pénzügy

Máris szétverte a forintot az ukrán helyzet: 313 az euró!

Kétéves mélypontra került a forint. A G7 adna pénzt Ukrajnának. A befektetők menekülő-üzemmódba kapcsoltak.

Az orosz rubel után a forint esett a második legnagyobbat ma délelõttig a dollárral szemben péntekhez képest – írja a Portfolio.hu elemzése. Bánkódhatnak a devizahitelesek: a negatív hangulatban ismét erõre kapott a svájci frank, így vele szemben kétéves mélypont körül, 258-nál jár a forint. Az euróval szembeni jegyzések is kétéves mélypont körüli szintet jeleznek 313-nál.

 

 

Bukdácsoló részvények

Ebben a pesszimista hangulatban a BUX értéke is több százalékkal esik, melyből az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is jócskán kivette a részét.

Mérsékelt adósságdrágulás

Az állampapírpiacunkon eddig mérsékelt hozamemelkedés mutatkozott, tehát ebben még nem valósult meg az, amiről az ukrán válság magyar zsebekre gyakorolt hatásáról előrejeleztünk.

Ismét az arany a népszerű

A nyersanyagpiacon a menedékeszköz szerepét betöltő arany árfolyama mutatja az egyik legnagyobb emelkedést. A nemesfém 4 havi csúcsra ugrott és az 1350 dolláros szintet ostromolja, míg a kisebbik nemesfém, az ezüst 2 százalékkal került feljebb.

A nagyhatalmak adnának pénzt

A G7 tagjai – Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok – eközben közleményt adtak ki, miszerint szoros figyelemmel követik az ukrán helyzetet, s hogy az új kormány felállásának folyamata egyedülálló lehetőséget biztosít a szükséges piacbarát reformok végrehajtására. “Egységesek vagyunk abban az elköteleződésünkben, hogy erős pénzügyi támogatást biztosítsunk Ukrajnának” – jelentik ki.

Az IMF adna hitelt

Erre a feladatra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legalkalmasabb szerintük a gazdaságpolitikai tanácsain keresztül, valamint a finanszírozási forráson keresztül. Ukrajna egyébként már korábban is kapott egy jelentős hitelcsomagot az IMF-től, ám azt végül is nem tudták teljes egészében lehívni, mivel a kormány nem hajtotta végre a várt stabilizációs intézkedéseket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik