Üzleti tippek

Csődveszély fenyegeti Ukrajnát

Erre figyelmeztet a Standard & Poor's hitelminősítő.

A befektetésre nem ajánlott kategóriában még mélyebbre minősítette vissza Ukrajna szuverén devizaadós-osztályzatát az S&P. Döntésüket azzal indokolták, hogy ha a jelenlegi helyzet nem javul jelentősen, az ország valószínűleg nem képes törleszteni a devizában fennálló államadósságát.

Mit jelent ez a minősítéseknél?

Ukrán válság

Az S&P Ukrajna besorolását az eddigi “CCC plusz”-ról egy fokozattal “CCC”-re rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A “CCC” sáv már rendkívüli fizetési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A leminősítéshez fűzött elemzésében a szakértők kiemelték: az ukrán helyzet jelentős romlása bizonytalanná teszi az orosz pénzügyi segítség folytatását, és növeli annak a kockázatát, hogy az ukrán kormány nem lesz képes biztosítani az adósságfinanszírozást.

Az S&P elemzői úgy vélik, a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai miatt elérhetetlenné vált a politikai patthelyzet békés feloldása, és a jelenlegi vezetés jövője bizonytalanabb, mint a tiltakozások tavaly novemberi kezdete óta bármikor.

A nemzetközi segítség lehetőségét is elemezték

A hitelminősítő szerint az Egyesült Államok, az EU és a Nemzetközi Valutaalap esetleges finanszírozási csomagjához valószínűleg olyan átfogó reformfeltételek járulnának, amelyeket a jelenlegi kormány nem lenne hajlandó teljesíteni. Nemigen látható ugyanakkor az sem, hogy a mostani kabinet bukása esetén milyen új vezetés alakulhatna. Az ellenzék és a tüntetők most kevésbé tűnnek összetartónak, mint a 2004-2005-ös fordulat idején, és egyelőre nem került elő egyértelmű támogatottságú és hitelességű vezetőjelölt sem.

Frissítés: Janukovics bejelentette az előrehozott elnökválasztást

Ukrajna bruttó külső finanszírozási igénye az idei folyó bevételek és a felhasználható tartalékok 156 százaléka, ami a legmagasabb a nagy felzárkózó gazdaságok között.

Jelentősen gyengül az ukrán pénz

A S&P előrejelzése szerint a hrivnya idén átlagosan 10 hrivnya/dollárra gyengül a tavalyi 8-ról. A cég hangsúlyozza, hogy az ukrán fizetőeszköz 2014-ben eddig 11 százalékot veszített az értékéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik