Üzleti tippek

Ukrajna törölte a kötvénykibocsátást

Ukrajna mégsem bocsát ki eurókötvényt az ír tőzsdén, ahogyan azt a hét elején tervezte.

Az ukrán pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy törölte a 2 milliárd dollár értékű ügyletet, amiről már értesítette az ír értéktőzsdét. Az ügylet része lett volna egy korábbi Oroszországgal kötött egyezségnek.

Ukrajna december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal. Ez alapján Moszkva 15 milliárd dollárnyi ukrán kötvényeket vásárol, illetve legalább éves szinten 4 milliárd dollár engedményt ad az exportált földgáz árából.

Lépett az S&P

Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később jelentette be, hogy 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásároltak. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék.

Január végén felerősödtek azok a jelzések, hogy az oroszok rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárolnak. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben felerősödtek a kormányellenes tüntetések.

Hétfőn Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter arról számolt be, hogy jelentősen javult a belpolitikai helyzet Ukrajnában, ezért a héten újból vásárolnak ukrán eurókötvényeket, ezúttal kétmilliárd dollár értékben. Még aznap ukrán kormánytisztviselők azt mondták, hogy a kötvény ellenértéke várhatóan már szerdán megérkezik.

Ezt követően ukrán kormányzati források azt közölték: az ország várhatóan pénteken kapja meg a forrást. Csütörtökön viszont orosz illetékesek bejelentették, hogy a kötvényvásárlásra és a segélyösszeg átutalására csak azután kerülhet sor, hogy rendeződött a helyzet Ukrajnában. Az országnak idén nagyjából 8 milliárd dollárnyi külső adósságot kell visszafizetnie.

Frissítés: Janukovics bejelentette az előrehozott elnökválasztást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik