Pénzügy

Vigyázat, becsapós banki akciók

Olyan kamatínséges időkben, amilyen a mostani, felcsillan az ember szeme, amikor 6-8 százalékos akciós megtakarítást lát. Azért csak óvatosan!

Kapcsolt áruval akcióznak a bankok – hívta fel a figyelmet a kiemelkedően jónak tűnő ajánlatokra, és annak fonákjaira is a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Mint a lap utánajárt, az első ránézésre vonzónak tűnő ajánlatok nem is annyira kedvezőek, ha alaposabban megvizsgáljuk őket.

Olvadó kamatok

Csak a pénz egy részére jár a magasabb kamat

A kombinált betéteknél ugyanis a rövid lekötésű bankbetétet házasítják össze hosszú távú befektetéssel (befektetési alapokkal, strukturált kötvényekkel vagy például unit linked életbiztosítással). S ráadásul ahogy a lap végigbogarászta az ajánlatokat, a pénzünk csak egy részére, esetenként kisebbik részére jár a magasabb kamat, az is csak viszonylag rövid időre, pár hónapra.

Azt sem igen tapasztalták, hogy az ajánlatokban kidomborítanák a hosszú távú befektetések kockázatát. Azt például, hogy akár a befektetett tőkét is elvesztheti az ügyfél (hacsak nincs tőkegarancia). Illetve hogy például a megtakarításnak erre a hosszabb távú részére az Országos Betétbiztosítási Alap sem ad garanciát (ami egyébként 100 ezer euróig terjed).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik