Gazdaság

NAV: Tiszták vagyunk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyetlen munkatársa, így Kovácsics Iván elnökhelyettes esetében sem áll fenn összeférhetetlenség - közölte az adóhatóság.

A NAV Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált. Az ellenzéki politikus azt mondta, írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez azt tudakolva, indult-e belső vizsgálat az adóhatóság egyik felső vezetője ellen, aki sajtóhírek szerint üzleti kapcsolatot ápol egy nagybani feketekereskedelemben érintett intézménnyel.

Vágó Gábor az Átlátszó internetes oldalon szerdán megjelent cikkre hivatkozva fogalmazta meg kérdését. A portál arról írt, hogy Kovácsics Iván NAV-elnökhelyettes fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget, abban az üzletházban, amelynek pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derített fényt a 444.hu hírportál.

Az adóhatóság írásos válaszában kifejtette: a konkrét cégekre vonatkozó adatok adótitoknak minősülnek.

Tavaly a NAV csak a közép-magyarországi régióban csaknem kétezer vizsgálatot folytatott a távol-keleti áruk kereskedelmével foglalkozó vállalkozások körében, és összesen mintegy másfél milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel. A távol-keleti áruk forgalmazásának helyszínein a NAV mindhárom szakterülete – adó, vám, bűnügy – folyamatosan jelen van, az akciók eredményeiről a sajtó rendszeresen beszámol – olvasható az adóhatóság válaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik