Pénzügy

Történelmi csúcson a tej ára

Tejuzem(1)(960x640).jpg (tejüzem)
Tejuzem(1)(960x640).jpg (tejüzem)

Akciósan is kerülgeti a 200 forintot literenként, egyébként meg a háromszázat. Márciusig még tovább drágulhat.

A KSH azt írta legutóbbi decemberi jelentésében, hogy történelmi csúcson a tej felvásárlási ára. No, ez ugyan eszembe nem jutott volna, amikor a múlt héten elmentem bevásárolni. De az azért eléggé feltűnt, mikor a tejhez értem a listában, hogy: hoppá, már az akciós is majdnem 200 forint.

Mondjuk mostanában inkább a férjem járt vásárolni, én meg valahol leragadtam ott, amit hónapokkal ezelőtt tapasztaltam, hogy még 149-169 forintért is lehetett tartós tejet vásárolni.

Akciósan majdnem kétszáz, egyébként meg háromszáz

Néhány áruházlánc akciós kínálatát lapozgatva most az derül ki, hogy talán a legolcsóbban a CBA-ban kaphatunk tejet, 1,5%-os UHT-t (tudják, ez az agglegénytej, ami jó sokáig eláll), 165 forintért. Az Auchanban meg a Tescóban viszont már 185-189 forintot kell kiadni az akciós tejért is.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb adatai szerint pedig az import tejek átlagban 246-263 forintért kaphatóak a 8 legnagyobb áruházláncban, a magyar tejek pedig 274-326 forintért. Tavaly ilyenkor ugyanezeket a termékeket ugyanezekben a láncokban még 233-260, illetve 201-321 forintért vehettük meg.

A KSH adatai szerint tavaly és tavalyelőtt november között 6 százalékkal drágult a tej. Miközben az infláció 2 százalék alatt volt.

Márciusig még drágulni fog

De mi is van emögött? A tej felvásárlási árával kezdtem, hát ez az. Már most történelmi csúcson van (106 forint) és folyamatosan emelkedik, írja a statisztikai hivatal.

A Tej Terméktanács már tavaly októberben „megjósolta” ezt. Mármint hogy márciusig emelkedni fog a tej ára.

Az ok pedig, hogy keresleti piac alakult ki, ez nyomta fel a termelési árakat (2012 augusztusában még csak 79 forint volt). Ami aztán begyűrűzött a fogyasztói árakba, az akciósakba is.

A terméktanács tavaly októberben idén március végére valószínűsített 105 forintos felvásárlási árat. Ezt már meghaladtuk. Mi lesz itt márciusig?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik