Pénzügy

A nyugdíj nem tűnt el, csak átalakult

Nem hozott megtakarítást a korhatár előtti és a szolgálati nyugdíjak megszüntetése. Annyi változott, hogy az állam másik zsebből fizetett.

A kormány nyugdíjreformnak nevezett változtatásokat hajtott végre az elmúlt években. Először is államosította a magánnyugdíjpénztárakat, próbálta visszavezetni a munkaerőpiacra a rokkantnyugdíjasokat, és megszüntette a korhatár előtti, illetve rendőrségi, katonai szolgálati nyugdíjakat.

Nyugdíj

Az indoklás szerint ezekkel a lépésekkel fenntarthatóbbá próbálták tenni a nyugdíjrendszert. A Napi.hu azonban arra a következtetésre jutott, hogy az egyes reformelemek nemigen hoztak megtakarítást.

A korhatár előtti nyugdíjakat például korhatár előtti ellátássá alakították, változatlan összegben, amire az emeléseket is megkapták az érintettek. A változás csak annyi volt, hogy az összegeket nem a nyugdíjbiztosítás fizette, hanem a költségvetés. Hasonló volt a helyzet a szolgálati nyugdíjaknál is. Aztán amikor az érintettek elérik a nyugdíjkorhatárt, akkor ismét a nyugdíjalapból fogják kapni az ellátást.

Azon viszont tud valamennyit spórolni az állam, hogy az újonnan bevezetett korhatár alatti ellátásokra nehezebb jogosultságot szerezni. Így kevesebb ilyen ellátást lehet igénybe venni, mint korábban – mondta a lap érdeklődésére az nyugdíjbiztosító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik