Pénzügy

A nyugdíjig így hozhatja ki a legtöbbet a pénzéből

Éves szinten a megtakarítás 20 százalékát kaphatjuk meg pluszban adó-visszatérítésként, ha erőt veszünk magunkon, hogy idős korunkra spóroljunk.

Odáig valószínűleg már sokan eljutottak, hogy sejtik: az állami nyugdíjból nem túl fényesen tengethetik majd napjaikat idős korukra. Innen már csak egy lépés az, hogy tegyünk is valamit azért, hogy közelébe kerüljünk az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveknek.

Amihez most különösen jó ösztönző, hogy megtakarításainkhoz 20 százalékos adókedvezményt kaphatunk, az idei évtől már a nyugdíjbiztosításokra is. És ezt a kedvezményt szintén a nyugdíjas időkre gyűjtött pénzhez írják hozzá. Meg persze kamatozik is a megtakarításunk.

Mi alapján válasszunk, mibe fektetünk?

A megtakarítási formák közül választhatunk például a szerint is, hogy mennyire szeretnénk tevékenyen részt venni a befektetéseink kezelésében – tanácsolja a Pénzcentrum.hu. Ha nem szeretnénk vele különösebben foglalkozni, akkor jó ötlet lehet az önkéntes nyugdíjpénztár. Ekkor csak portfóliót kell választanunk, leginkább a szerint, hány évünk van még a nyugdíjig.

Ha viszont saját magunk szeretnénk kezelni a befektetést, akkor jobb választás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). S valahol a kettő közötti megoldást kínál a nyugdíjbiztosítás. Íme, melyik formánál mennyi lehet az adókedvezmény, és milyen feltételekkel tudjuk a legtöbbet kihozni az idős korunkra félretett pénzünkből.

Önkéntes nyugdíjpénztár – minimum tíz év, húsz év után adómentes

Adó-visszatérítési lehetőség van a befizetések után, amelynek az összege egyéni befizetés és a támogatói adomány 20 százaléka, de legfeljebb évi 120 ezer forint (ha még 2020. január 1-je előtt betöltjük a nyugdíjkorhatárt, akkor 150 ezer forint) lehet. Az adójóváírást az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnál lévő számlánkra kapjuk meg. Ahhoz, hogy a lehetőséget maximálisan kihasználhassuk, 500 ezer forintot kell befizetnünk egy évben.

Része a cafeteriának, a díjat a munkáltató is fizetheti.

Tíz év után a hozam kamatadómentesen felvehető. A tőke csak húsz év elteltével vagy a nyugdíjkorhatár betöltésekor vehető fel adómentesen, ez előtt személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell utána fizetni. A tizedik évtől viszont egyre kevesebbet, minden évben tíz százalékkal csökken az adóalap.

Fontos! Az önkéntes nyugdíjpénztárból nem léphetünk ki tíz évnél korábban.

NYESZ – minimum tíz év plusz nyugdíjkorhatár

Adó-visszatérítési lehetőség van a befizetések után, amelynek az összege egyéni befizetés és a támogatói adomány 20 százaléka, de legfeljebb évi 100 ezer forint (ha még 2020. január 1-je előtt betöltjük a nyugdíjkorhatárt, akkor 130 ezer forint). A visszatérítést a NYESZ számlánkra kapjuk meg. Ahhoz, hogy a lehetőséget maximálisan kihasználhassuk, 500 ezer forintot kell befizetnünk egy évben.

A NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztár kedvezménye külön-külön érvényesíthető.

A hozam után nem kell kamatadót és árfolyam-nyereségadót fizetnünk, egyedül az osztalék adóköteles. Viszont a hozam is és a tőke is csak akkor vehető fel adómentesen, ha két feltételnek megfelelünk. Egyrészt nyugdíjra jogosultnak kell lennünk, másrészt ha a számlánkat 2013. január elseje után nyitottuk vagy nyitjuk meg, akkor tíz évnek kell eltelnie, vagyis az idén megnyitott számlák esetében legkorábban 2023-ban érjük el az adómentességet (és csak akkor, ha időközben betöltjük a nyugdíjkorhatárt). Ha ezt nem tartjuk be, akkor 20 százalékkal növelt összegben vissza kell fizetnünk az igénybe vett adó-visszatérítést, ezenfelül személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást is fizetnünk kell.

Unit-linked biztosítás – öt-tíz év

A nyugdíjbiztosítás egyéni befizetései után 2014-től adókedvezmény jár. Összege az egyéni befizetés és a támogatói adomány 20 százaléka, de legfeljebb évi 100 ezer forint (ha még 2020. január 1-je előtt betöltjük a nyugdíjkorhatárt, akkor 130 ezer forint) lehet. A visszatérítést a biztosítási számlánkra kapjuk meg. Ahhoz, hogy a lehetőséget maximálisan kihasználhassuk, 500 ezer forintot kell befizetnünk egy évben.

A kamatadó az egyszeri díjas szerződésnél 50 százalékkal csökkenthető, ha a kifizetés a szerződéskötés utáni harmadik és ötödik év között történik, és 100 százalékkal ha az ötödik év után. Rendszeres díjas szerződésnél a hatodik és tizedik év között jár az 50 százalékos kedvezmény, a 100 százalék pedig tíz év után.

FONTOS! A munkáltató által fizetett díjakból adóköteles jövedelem keletkezhet.

A három nyugdíj-megtakarítási formában adóévenként legfeljebb évi 280 ezer forint adó-visszatérítést lehet kapni, ehhez azonban havi majdnem 167 ezer forintot kellene félretenni. Akkor se csüggedjünk el azonban, ha ennyit nem tudunk megspórolni, csak kevesebbet. Hiszen bármennyit is takarítunk meg, azzal is segítünk magunkon. És az adókedvezménnyel akkor is növeljük a megtakarításunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik