Pénzügy

Álpályázatírók garázdálkodnak

ír (ír)
ír (ír)

A munkahelymegőrző támogatáshoz kínált segítséget felajánlva próbálnak jogosulatlan gazdasági előnyre szert tenni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal felhívja a munkaadók figyelmét, hogy egyes kérelemre induló támogatásoknál – mint amilyen például a munkahelymegőrző támogatás – magukat pályázatírónak kiadó simlis cégek keresik fel a gyanútlan munkaadókat.

A vállalkozók jóhiszeműségét kihasználva bizonyos „anyagi hozzájárulást” kérnek, majd megírják a „nem létező” pályázatot a munkaadók helyett.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kéri a munkáltatókat, hogy amennyiben ilyen írásos megkeresésük érkezik, azt haladéktalanul jelezzék nmh_bof@lab.hu e-mail címen a pályázatíró cég nevének feltüntetésével.

Mit kell tudni a munkahelymegőrzési támogatásról?

Az a munkaadó kaphat ilyen támogatást, amely működésével összefüggő okból a munkavállaló munkaviszonyát felmondással kívánja megszüntetni, és a támogatás iránti kérelmét az illetékes kirendeltséghez benyújtja. A támogatási kérelemmel együtt benyújtott likviditási tervben be kell mutatni az átmeneti nehézséget okozó gazdasági körülményt, és a nehézség áthidalására tervezett intézkedést is. A támogatás feltétele, hogy a felmondással érintett munkavállaló már a kérelem benyújtását megelőzően legalább hat hónapja foglalkoztatott legyen az adott vállalkozásnál. És írásban nyilatkozni kell többek között arról, hogy a foglalkoztatott létszám megtartására irányuló intézkedések nem vezettek eredményre. 
Azt is vállalni kell például még, hogy ameddig a támogatást kapja a vállalkozás, plusz még egyszer annyi ideig nem küldi el az érintett dolgozót. Legfeljebb egy évig lehet kapni a vissza nem térítendő támogatást, amely a felmondással érintett munkavállaló munkabére és szociális hozzájárulási adó együttes összegének 25-90 százaléka lehet, és összege dolgozónként nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér 150 százalékát. Bővebb információ itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik