Pénzügy

Megérte besúgni: 10 millió forint járt a fülesért

Ezt is megértük: kifizette a GVH az első informátori díjat egy magánszemélynek.

Már 2010 tavasza óta él a lehetőség, hogy jutalomért bárki bejelentse a Gazdasági Versenyhivatalnál, ha céges kartellra gyanakszik. Azóta most először fizettek olyan informátornak, akinek a segítségével komoly kartellt buktattak le – tudta meg a Napi.hu.

Ennyit ér a besúgás

A fülest adó magánszemély egyébként a kiszabott bírság 1 százalékát (legfeljebb 50 millió forintot) kaphatja meg, és a nevét sem adják ki. A jutalom után most még szja-t kell fizetnie a nyomravezetőnek, de július elsejétől adómentes lesz a kifizetett díj.

Ráfáztak a „stratégiai együttműködésre”

A hivatal közleménye szerint a felnyomott 6 irodaszer-forgalmazó vállalkozás még 2008-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött, valamint 11 vállalkozás piacfelosztási szándékkal egyeztette árait bizonyos irodaszer-értékesítésre kiírt pályázatokon.

A GVH vizsgálata a bejelentés alapján feltárta, hogy az érintett cégek összejátszottak, üzleti titoknak minősülő információkat osztottak meg egymással. Egyeztettek róla, az adott közbeszerzési vagy versenypályázaton indulnak-e, ha igen, milyen ajánlattal, és közben ügyeltek rá, hogy a status quot fenntartsák. Közülük hárman külön is egyeztettek.

Ez pedig kőkemény kartell, amiért komoly büntetés jár. A legnagyobb kiszabott bírság 600 millió forintos volt.

Összesen 1003,6 millió forintos bírságot kaptak a kartellezők

Gyárt-ker Kft. „f.a.” 600 millió forint

Budapiért Zrt. 274,2 millió forint

Papirosz Kft. 33,5 millió forint

I-COM Iroda-Kommunikáció Kft. 33 millió forint

Papírbázis Kft. 25,9 millió forint

ITV Albatech Kft. 16,2 millió forint

Medi-Print Kft. 9,2 millió forint

SCHWABO Zrt. 6,3 millió forint

Leporelló-3D Termelő és Szolgáltató Kft. 2,5 millió forint

REGÁL Kft. 1,8 millió forint

Active Office Kft. 1 millió forint

A GVH elnöke, Juhász Miklós azt is elmondta a lapnak, hogy a döntés kézbesítésétől számított 30 nap még nem járt le, ezért elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban, vagyis a jövő hét végén fellebbezhetnek az érintettek. De azt is hozzátette: 80-90 százalékban a bíróság helybenhagyja a versenyhivatali határozatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik