Pénzügy

Kiszivárgott: 300 forintért viheti a fideszes milliárdos a Raiffeisent

Raiffeisen(1)(210x140)(1).jpg (Raiffeisen)
Raiffeisen(1)(210x140)(1).jpg (Raiffeisen)

Nem írtuk el a számot.

A Raiffeisen International AG igazgatósága ma délután dönt arról, hogy eladja-e magyar leánybankját – az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette. A Napi.hu értesülései szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok “fájdalommentesen” tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az ebihal kapja be a békát

Mintaz Index is összegzi, a Töröcskei István fideszes vállalkozó (aki Simicska Lajos jó barátja és üzlettársa számos cégben) többségi tulajdonában lévő Széchenyi Bank egy parányi bank pillanatnyilag.

A Raiffeisen 111-szer annyi vagyont kezel, és 93-szor annyi betétet helyeztek el nála, mint a Széchenyinél. A Széchenyi saját tőkéje nemcsak hogy a Raiffeisen ötvennyolcada, hanem harmincszor kevesebb, mint amekkora veszteséget az osztrák pénzintézet magyar leánybankja elszenvedett 2012-ben. A Raiffeisen csak bankadóból többet fizetett tavalyelőtt (7 milliárd forintot), mint a Széchenyi tőkéje – szedte össze a számokat a lap.

De mi lesz a bankadóval?

A korábbi spekulációk szerint az lett volna a Széchenyi Bank számára a legkedvezőbb megoldás, ha a cég kimazsolázza a Raiffeisen nyereséges részeit, s jó magas árat fizetve, vélhetően az állam segítségével, megveszi a jót, és otthagyja a rosszat. Ebben az esetben még bankadót is alig kellene  fizetnie, mint az elemzők megállapították.

Ám a most kiszivárgott verzió szerint az egészet venné át a részben állami magyar bank. Eszerint azonban a bankadóra milliárdokat kellene szánnia a cég tulajdonosainak – azaz Töröcskei Istvánnak és nekünk, az adófizetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik