Pénzügy

Ma dől el, kié lehet a Raiffeisen

Raiffeisen (Raiffeisen)
Raiffeisen (Raiffeisen)

Nem fog meglepődni: egy fideszes vállalkozó pályázta meg a bankot – és ez a többi bankot rosszul érintheti.

Ma dönthet a Raiffeisen osztrák anyavállalata, mit is kezd a magyar leányával – tudta meg a Napi Gazdaság. Egy tegnapi lapinformáció szerint mindenesetre a Széchenyi Kereskedelmi Banktól kapott a cég ajánlatot, s ha a cég elfogadja, akkor érdekes helyzet alakulhat ki.

Az ebihal kapja be a békát

Mint az Index is összegzi, a Töröcskei István fideszes vállalkozó (aki Simicska Lajos jó barátja és üzlettársa számos cégben) többségi tulajdonában lévő Széchenyi Bank egy parányi bank pillanatnyilag.

A Raiffeisen 111-szer annyi vagyont kezel, és 93-szor annyi betétet helyeztek el nála, mint a Széchenyinél. A Széchenyi saját tőkéje nem csak hogy a Raiffeisen ötvennyolcada, hanem harmincszor kevesebb, mint amekkora veszteséget az osztrák pénzintézet magyar leánybankja elszenvedett 2012-ben. A Raiffeisen csak bankadóból többet fizetett tavalyelőtt (7 milliárd forintot), mint a Széchenyi tőkéje – szedte össze a számokat a lap.

Aki fizeti: mi

A tranzakció így aligha történhetne máshogy, mint hogy a Széchenyi Bank kisebbségi tulajdonosa, a magyar állam teszi be a megvásárláshoz szükséges tőke zömét. A kormány állítólag szerdai ülésén dönthet ebben a kérdésben.

Igazságtalan lenne?

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor elképesztően versenytorzító volna, ha a Széchenyi Bank kimazsolázná a Raiffeisen nyereséges darabjait, és még a bankadót is megúszná.

Ha ugyanis sikerül egy olyan üzletet kialkudnia a Széchenyi Banknak, amiben megszerzi a Raiffeisen ügyfél- és eszközállományának értékes részeit és a fizikai infrastruktúráját, de nem lenne az osztrák banknak jogi örököse, akkor gyakorlatilag kicselezné a bankadót. Ezt ugyanis a 2009-es mérlegfőösszeg alapján szabják ki, ami a Széchenyi elődjének, a SPE Banknak mindössze 2,1 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik