Pénzügy

Gyed-extra: két bébi nem feltétlenül jelent két juttatást

baby (baby)
baby (baby)

Úgy tűnik, a kismamákban sok kérdés merült fel a gyed-extrával kapcsolatban, ezért az OEP összeállított egy tájékoztatót.

Kapcsolódó cikkek

Fórum oldalakon is sok a kérdés a gyed-extrával kapcsolatban, és hozzánk is panasszal fordult egyik olvasónk. Andreának három gyermeke van. Örült a gyed-extrának, mert úgy értette, ezután gyedet és gyest is folyósíthatnak majd neki. A két kisebb gyerekére koruk szerint ugyanis elvileg járhatna mindkét ellátás. Csakhogy mivel egyik gyermeke sem az idén született, így vagy csak a gyed, vagy csak a gyes jár neki. Vagyis két ellátást nem kaphat.

Ezt igazságtalannak érzi, de úgy tűnik, nincs mit tennie. Legalábbis ez derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán megjelent tájékoztató anyagából. Viszont érdekes, hogy munkát korlátlanul vállalhatna a gyed mellett. Már ha találna, három gyermekkel. Ebből a szempontból ugyanis nem gond, hogy a kisebbik gyereke nem az idén született… Íme a részletek:

1. Ki kaphat egyszerre több ellátást?

A főszabály továbbra is az, hogy egy gyermek után, egyidejűleg csak egy ellátást lehet folyósítani. Akkor lehet a szülő részére több ellátást is folyósítani, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. 12. 31-e után született.

Ha tehát 2014. január 1-je után újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön-külön az ellátások, ha azokat különböző korú gyermekek után állapítják meg.

Például, ha a biztosított anyának a 2013.02.01-jén született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. 01.01-én (vagy azt követően) megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és e mellett a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárát követően gyermekgondozási díjat kaphat.

A legkisebb gyermek után járó ellátás iránti kérelmet, csak úgy, mint eddig a foglalkoztatóhoz kell benyújtani.

Gyed-extra

2. Munkavégzés gyed mellett

A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. 01.01-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.

Ha tehát a szülő még nem dolgozik, de gyermeke elmúlt már 1 éves, és 2014. 01.01-je után szeretne visszamenni, vagy elmenni dolgozni, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyed-et folyósító szervnek. Csak a munkáltatót kell tájékoztatnia, hogy a munkavégzés mellett igénybe veszi a gyedet. Vagyis ez a gyed folyósításában ez nem okoz változást.

Viszont ha a szülő munkavégzés miatt 2014. 01.01-jét megelőzően szüneteltette a gyed folyósítását, akkor kérheti a szüneteltetett gyermekgondozási díj továbbfolyósítását. Ebben az esetben a korábban megállapított gyed-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, a korábban megállapított összegben.

Például, ha a 2012. 09.01-jén született gyermek szülője (aki egyébként a gyermek 2 éves koráig jogosult az ellátásra) 2013. 10. 01-jétől visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania a gyed-ről, úgy a szülő 2014. 01.01-jétől kérheti, hogy részére ismét, azaz továbbfolyósítsák a gyed-et. Ebben az esetben 2014. 01.01-jétől a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, azaz 2014. 09. 01-jéig kapni fogja a gyed-et.

Ha azonban 2013.10.01-jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyes-t, akkor 2014.01.01-jétől le kell mondania a gyes-ről, csak akkor tudják részére újra a gyed-et megállapítani. Munkát azonban már korlátlan időtartamban végezhet.

Fontos, hogy a gyed-et nem folyósítják újra automatikusan, a gyed továbbfolyósítást kérni kell!A gyermekgondozási díj továbbfolyósítása iránti kérelmet ahhoz a folyósító szervhez kell benyújtani, ahol a folyósítás szüneteltetését megelőzően legutoljára folyósították azt.

Ami végül kimaradt

3. Iker gyed

2013. 12. 31-ét követően született ikrek szülei részére a gyed folyósításának időtartama, a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól gyermekgondozási díjra való jogosultság lejártát követően,
további 1 évvel meghosszabbodik.

Például: A 2012. 01.01-től biztosított kismama 2014.05.10-én ikreket szül. A szülést megelőző biztosítási jogviszonyára figyelemmel, 2017.05.10-ig, a gyermekei két éves korától számított további 1 évig jogosult gyermekgondozási díjra. (Ikrek esetében nem jár dupla gyed, mert azonos várandósságból születtek.)

Ha biztosított a gyed igénybejelentéskor jelzi, hogy ikrek re tekintettel kéri az ellátást, akkor nem kell külön igényelni, automatikusan 1 évvel meghosszabbodik a gyed jogosultság időtartama.

4. Diplomás gyed

2014. január 1-jétől kiegészül a gyermekgondozási díjra jogosultak köre a felsőoktatási intézmény hallgatóival. Ők az úgynevezett. „diplomás gyed”-re lehetnek jogosultak. Diplomás gyed-re annak a 2013. 12.31-ét követően született gyermeknek az édesanyja jogosult, aki – többek között – felsőfokú tanulmányai alatt vagy a tanulmányok megszűnését követő 1 éven belül szül.

 

Ki jogosult diplomás gyedre?

A diplomás gyed-re akkor jogosult (a szülő nő, ha) az alábbi mind a hat szempontnak megfelel:
1.) az Ebtv. 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult, (például, mert nem biztosított, vagy biztosított, de a biztosítási jogviszonya alapján nem jogosult a gyermekgondozási díjra, mert a szülést megelőző 2 éven belül nem rendelkezik legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel),
2.) a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. Két aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 300 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.
3.) A gyermeke a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
4.) A gyermeket saját háztartásában neveli.
5.) Magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára.
6.) A szülés időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

A vér szerinti apa diplomás gyed-et csak akkor kaphat, ha a szülő nő meghal, és egyébként az apa megfelel mind a hat feltételnek. Illetve akkor is, ha a szülő nő nem felel meg valamelyik feltételnek (így nem jogosult diplomás gyedre), de a vér szerinti apa megfelel mindegyiknek.

Utóbbi esetre példa: Az egyetemi hallgató anya 2014.02.10-én szül és a szülés napjától diplomás gyed-re jogosult. A gyermek 2014.06.30-án kikerül az anya háztartásából és 2014.07.01-től a gyermek az egyetemi hallgató vérszerinti apja háztartásába kerül. Így az anya nem lesz jogosult tovább a diplomás gyedre. Viszont az apa megkaphatja, ha minden egyéb feltételnek megfelel.

A szülés napján nem biztosított szülő nő és a vér szerinti apa, a kérelmet a lakóhelye szerint illetékes fővárosi illetve megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez nyújthatja be. Viszont ha a kismama biztosított (dolgozik), akkor a diplomás gyed iránti kérelmét a foglalkoztatójához kell benyújtania.

Hogy melyik kérelemhez mit kell csatolni, azt nézze meg a részletes tájékoztatóban. Katt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik