Belföld

Ők kaphatnak nyugdíjat jövőre

nyugdijas(3)(960x640).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(3)(960x640).jpg (nyugdíjas, idős nő, )

Akik 1952 első félévében születtek, és bizonyos feltételekkel rendelkező nők életkortól függetlenül.

A parlament tavaly év elejétől megszüntette azokat az öregségi típusú nyugdíjakat, amelyeket a nyugdíjkorhatár előtt különböző korhatárkedvezményekkel lehetett igénybe venni. Ilyen volt az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a korengedményes nyugdíj, a „művész” nyugdíj, az „országgyűlési képviselők” nyugdíja, a „polgármesterek” nyugdíja, az Európai Parlament magyarországi képviselőinek nyugdíja, valamint a szolgálati nyugdíj – írja az adózóna.hu.

Helyettük bevezettek két szociális, jövedelempótló juttatást, a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot. Ezáltal öregségi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő biztosítottnak jár, a korhatár előtti ellátások viszont semmilyen tekintetben nem minősülnek nyugdíjnak. Az említett időponttól a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben saját jogú nyugellátásnak már csak a következő ellátások minősülnek: öregségi teljes nyugdíj, öregségi résznyugdíj, valamint a nők életkortól független öregségi nyugdíja.


Fotó: Neményi Márton

A nyugdíjjogosultság kulcsfogalma a jogosultsági idő. A nők kedvezményes nyugdíjának megállapításánál jogosultsági időnek kizárólag a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási  segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy  örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő minősül.

Öregségi nyugdíjra 2014-ben öregségi nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot az 1952. I. félévben születettek. Életkortól függetlenül az a nő, aki rendelkezik legalább 40 év jogosultsági idővel.

További részletekért kattintson az adózóna.hu-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik