Pénzügy

Nyithatnak az állami pénzmosodák

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 12. 20. 13:00

Fél év után megjelent az a végrehajtási rendelet, amely lehetővé teszi, hogy akik Stabilitási Megtakarítási Számlát nyitnak, azok mentesülhessenek az adóeltitkolás következményeitől.

Legalább 5 millió forintnyi állampapír megvásárlása. Ez az ára annak ma Magyarországon, hogy valaki fehérre mossa az adózatlan jövedelmét. No meg az, hogy aki legalább ennyit befizet a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ), az minimum 5 évig ne nyúljon hozzá az összeghez.

A jelszó: SMSZ

Fehérre mosható a fekete pénz

5 év után ugyanis adómentesen veheti fel az SMSZ-en tartott pénzét. S amit már betett, annak meg nem lehet firtatni az eredetét, mert az „megszerzett jövedelemnek” számít. Ha például valaki készpénzben rakja be a SMSZ-re az összeget, akkor még egy vagyonosodási vizsgálatnál sem kérdezhetnek rá, honnan volt.

Az indoklás szerint azért volt szükség erre a csak magánszemélyek által igénybe vehető speciális megtakarítási formára, hogy az államadósság összetétele kedvezőbb legyen, vagyis csökkenjen a devizaadósság aránya. Szakértők szerint pedig nem kizárt, hogy azért, mert egyesek igen jól járnak a lehetőséggel.

Indulhat a pénzmosás

Most már az utolsó akadály is elhárult az állami pénzmosodák beindítása elől, ugyanis a törvénymódosítás júniusi elfogadás után kijött a végrehajtási rendelet is a legalizált pénzmosás részleteiről – számolt be az Azénpénzem.hu. Pedig szakértők korábban nem hitték volna, hogy erre sor kerülhet.

A befektetők számára egy meglehetősen egyszerű igazolással már szabad is a vásár. A bankoknak pedig negyedévente kell jelentést készíteniük az SMSZ-ek számáról és az együttesen befizetett összegekről.

A legnagyobb magyar bank, az OTP kínálatában már szerepel a konstrukció.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.