Pénzügy

Nyithatnak az állami pénzmosodák

Fél év után megjelent az a végrehajtási rendelet, amely lehetővé teszi, hogy akik Stabilitási Megtakarítási Számlát nyitnak, azok mentesülhessenek az adóeltitkolás következményeitől.

Legalább 5 millió forintnyi állampapír megvásárlása. Ez az ára annak ma Magyarországon, hogy valaki fehérre mossa az adózatlan jövedelmét. No meg az, hogy aki legalább ennyit befizet a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ), az minimum 5 évig ne nyúljon hozzá az összeghez.

A jelszó: SMSZ

Fehérre mosható a fekete pénz

5 év után ugyanis adómentesen veheti fel az SMSZ-en tartott pénzét. S amit már betett, annak meg nem lehet firtatni az eredetét, mert az „megszerzett jövedelemnek” számít. Ha például valaki készpénzben rakja be a SMSZ-re az összeget, akkor még egy vagyonosodási vizsgálatnál sem kérdezhetnek rá, honnan volt.

Az indoklás szerint azért volt szükség erre a csak magánszemélyek által igénybe vehető speciális megtakarítási formára, hogy az államadósság összetétele kedvezőbb legyen, vagyis csökkenjen a devizaadósság aránya. Szakértők szerint pedig nem kizárt, hogy azért, mert egyesek igen jól járnak a lehetőséggel.

Indulhat a pénzmosás

Most már az utolsó akadály is elhárult az állami pénzmosodák beindítása elől, ugyanis a törvénymódosítás júniusi elfogadás után kijött a végrehajtási rendelet is a legalizált pénzmosás részleteiről – számolt be az Azénpénzem.hu. Pedig szakértők korábban nem hitték volna, hogy erre sor kerülhet.

A befektetők számára egy meglehetősen egyszerű igazolással már szabad is a vásár. A bankoknak pedig negyedévente kell jelentést készíteniük az SMSZ-ek számáról és az együttesen befizetett összegekről.

A legnagyobb magyar bank, az OTP kínálatában már szerepel a konstrukció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik