Pénzügy

Mit hoz a céges Jézuska az idén?

céges ajándék (céges ajándék)
céges ajándék (céges ajándék)

Bár egyre szűkebb a büdzsé, vannak cégek, ahol kötelezőnek érzik a karácsonyi ajándékot: dolgozóknak, partnereknek, ügyfeleknek egyaránt. Íme néhány trendi és gázos ajándék.

Erősen visszaesett az üzleti ajándékozás az idei karácsonyi szezonban – derült ki a Promo Indra Kft. idei országos kutatásából. Az igazság azonban az, hogy a válság óta évről évre csökkent a cégek karácsonyi költése. Idén például mindössze minden ötödik tervez ajándékozást, míg tíz éve kétszer ekkora volt az arány. Szóval sokaknál odalett ez a kedves gesztus. Vagy inkább nyűg? Esetleg felesleges pénzkidobás?

Ilyen és olyan vélemények is vannak. Nagyrészt a hozzáállástól függ, hogy az ajándékozó és az ajándékozott minek fogja fel a dolgot. Vagyis a figyelmességtől, és attól, hogy mennyire igyekeznek egyedivé tenni az ajándékot. Gyűjtöttünk példát a hagyományos, trendi, vicces és gázos ajándékokra is.

Bonsai-fa, varászbab és QR kívánság

A legmenőbb ajándékokról a Lollipop reklámügynökség kereskedelmi és marketingigazgatóját kérdeztük, aki több ötletet is felsorolt. Ezek közül nekünk legjobban a bonsai fa tetszett, amiről azt írják, még az antikertészek is élvezettel gondozzák. Sarus-Zsivicza Diána pedig kiemelte a QR-kódot, ami az idén lett igazán felkapott ajándék náluk: ötvözi a hagyományos karácsonyi képeslapot és az elektronikus üdvözlést.

Elmondása szerint ügyfeleik különösen szeretik még a karácsonyi varászbabot is. Nekünk viszont az irodai golf tetszett még, ami egy alul lukas pohárból, egy labdából és egy mini golfütőből áll. Persze ha egy cég nem szeretné, hogy játszótér legyen az irodájában, akkor ezt az ötletet biztosan passzolja.

Ami gázos is lehet

Arra is vállalkozott, hogy néhány olyan példát mondjon, amit már nem ajánlana céges karácsonyi ajándéknak. Így fogalmazott Sarus-Zsivicza Diána: amit már gázosnak tartunk, az talán a toll, bögre, esernyő. Ezek nagyon sablonos ajándéknak számítanak. Másrészt nagyjából ugyanannyiba kerül egy esernyő mint egy bonsai fa. Vagyis nyugodtan lehet menőbbre cserélni a repertoárt.

Hozzátette azonban, hogy a gázosnak ítélt tárgyakból is vannak nagyon egyediek. Ilyen szerinte például a teljes felületen fotóval nyomott esernyő, vagy a hőre színváltós bögre, illetve a swarovski toll…
Cégük egyébként egy tízpontos kérdőívvel segít egyedi ajándékot kitalálni azoknak a cégeknek, akik még nem döntöttek.

Ön mire számít, kap karácsonyi ajándékot a cégétől?

Vacsorától a havi fizetésig

S hogy a magyar dolgozók mire számítanak: kapnak-e ajándékot? Csak egyharmaduk bízik ebben – derül ki a Profession.hu cikkéből. A legelterjedtebb talán a 13. havi fizetés, ha van rá fedezet. Az már kifejezetten szerencsésnek érezheti magát, aki bónuszként vagy prémiumként több havi bérének megfelelő összeget kap. Persze ez nem csak a szerencsén, hanem az egyéni teljesítményen is múlik.

Szóba jöhet még a karácsonyi cafeteria, ami adózási szempontból is kedvezőbb megoldás lehet a cégeknek. A dolgozók pedig akár igényük szerint választhatnak a felajánlott összeg erejéig. És van, ahol azt választják, hogy összehívják a dolgozókat egy közös estére, vacsorával, műsorral. Ami jó lehetőség lehet arra is, hogy összekovácsolják a bandát.

A kollégák is meglephetik egymást

Emlékszünk még arra, amikor az iskolában karácsony előtt egy kalapba tettük a neveinket, és kihúztuk, ki kit fog megajándékozni? És elvileg nem volt szabad elárulni, ki kit húzott, sem elcserélni a neveket? Hasonló dolgot a munkahelyen is lehet „játszani”, de csak akkor, ha mindenkinek kedve van hozzá, és ha olyan jelképes összeget határozunk meg, ami senkinek nem megterhelő.

És persze kedves lehet a saját kézzel készített ajándék is! Amihez találtunk egy aranyos sztorit amit egy lány osztott meg korábban: “Nem volt igazából karácsonyi hangulatom… Munka, rohanás, stb.
Egészen addig a karácsony előtt reggelig, amikor is egyik kedves (férfi)kollégám mindenkinek be nem hozott egy-egy saját készítésű mézeskalácsot!” A figurákról annyit, hogy huncut pózokat vettek fel. A lánynak tetszett az ötlet, egy kis vidmságot csempészett a napjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik