Pénzügy
karácsony (karácsony)

8 ok, amiért megéri dolgozni az év végi ünnepeken

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 12. 14. 07:00

Nemszeretem dolog karácsonykor, a két ünnep között, vagy szilveszterkor dolgozni, mert jobb a családdal együtt lenni. Lehetnek azonban más szempontok is, mielőtt nemet mondunk a munkára.

Nem azt mondjuk, hogy mindenki rohanjon a főnökéhez, mondja le az év végi szabadságát, és vállalja be a karácsonyi, szilveszteri és a két ünnep közötti műszakokat. De azért érdemes azon is elgondolkodni, amit a Forbes magazin szakértői mondanak. Szerintük ugyanis (legalábbis Amerikában) igen komoly előnyöket szerezhet magának az, aki beáldozza az ünnepeket – írta a Profession.hu.

Ezért érheti meg ezt az időszakot munkával tölteni:

1. Több pénz

Az ünnepek alatti munkavégzést kellemesebbé teheti, ha tudjuk, hogy az extra munkáért plusz pénz jár. A Forbes szakértője szerint legalábbis a legtöbb vállalat túlórapénzt fizet az ilyenkor dolgozóknak, de nem ritka a dupla túlórapénz sem.

2. Elismerés

Ha önként vállaljuk a munkát annak érdekében, hogy kollégáink a szeretteikkel tölthessék az időt, annak hihetetlenül jó hatása lehet a karrierünkre.

“Semmi sem mutatja jobban, hogy szeretjük a munkánkat és elkötelezettek vagyunk, mint az, hogy olyan időszakban ajánljuk fel a segítségünket, amikor mindenki más visszavonulót fúj” – állítják a Forbes szakértői. Vagyis felhívhatjuk magunkra a munkáltatónk figyelmét.

3. Kulcsember szerep

Az ünnepek alatt nagy eséllyel problémamegoldó emberként is tündökölhetünk. Ilyenkor ugyanis rengeteg olyan helyzet fordulhat elő, amikor valamilyen meghibásodást vagy váratlan szituációt kell hirtelen kezelni. Tökéletes alkalom kínálkozik tahát arra, hogy kreatív megoldási készségeinkre és türelmünkre is felhívjuk a figyelmet.

4. Plusz szabadnapok

Ha olyan napokon dolgozunk, amikor a munkavállalók többsége inkább pihen, lehetséges, hogy a főnök extra szabadnapokkal jutalmazza fáradozásainkat.

5. Nyugalmasabb pihenőidő

Lehet, hogy nem a legkellemesebb az irodában ülni, amikor mindeni más a családjával tölti az időt, de gondoljunk bele, hogy később mi is megtarthatjuk az ünnepet, ráadásul jóval nyugalmasabb időpontban. Elkerülhetjük az üzletekben a tömeget, a reptereken a káoszt, ráadásul az év végi “roham” után jóval olcsóbban juthatunk hozzá a termékekhez és a szolgáltatásokhoz is.

Bennragadt a szabadsága?

6. A vezetői készségeink kibontakoztatása

Ha a főnök szabadságon van, nagy valószínűséggel bizonyos ügyekben nekünk kell eljárnunk helyette. Amivel bizonyítani tudjuk rátermettségünket és alkalmasságunkat, akár a vezetői feladatokra is.

7. Lehetőség a csapatjátékra

Ha jó hozzáállással fogadjuk, hogy az ünnepek alatt is dolgoznunk kell, és panasz helyett közreműködünk, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy igazi csapatjátékosként tekintsenek ránk.

8. Személyes elégedettség

Ha úgy tekintünk “áldozatvállalásukra”, mint segítségnyújtásra, máris jobban fogjuk érezni magunkat. Gondoljunk arra, hogy egy kicsivel könnyebbé tettük saját kollégáink életét egy különösen nehéz és stresszes időszakban.

A szerző felidézi egyébként egy özvegy ápolónő példáját, aki minden évben elvállalta a karácsonyi műszakot, hogy kollégái nyugodtan ünnepelhessenek a családjukkal. És nem érezte áldozatnak. Sőt, minden évben várta ezt az időszakot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.