Pénzügy
nyugdíj (nyugdíj, nyugdíjas, postás, )

Nyugdíj: többet fizet a tag, mint a munkáltató

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 11. 26. 07:55

Mélyponton van a nyugdíjpénztárak taglétszáma, ám a megmaradt ügyfélkör már többet fizet be, mint a munkáltatók.

Korábban a témában:

Szeptember végére alig 1,2 millió tagja maradt a kasszáknak miután a negyedév során többen mentek nyugdíjba van léptek ki az intézményekből, mint ahányan újonnan beléptek. A csökkenő létszám ellenére a tagdíjbevételek nőttek az idén. Az első kilenc hónapban 60,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett a pénztárakba, és ennek most már több mint a felét a tagok saját befizetései adták – írja a Világgazdaság.

Az idén először fordult elő a pénztárak 19 éves történetében, hogy a tagok saját befizetései meghaladták a munkáltatói hozzájárulásokat. Utóbbiak volumene egyébként 2012-höz képest 10 százalékkal csökkent, az egyéni befizetések 24 százalékos emelkedése viszont kompenzálta ezt.

A kasszák vagyona 962,6 milliárd forint volt, és kilenc hónap alatt csaknem 50 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott. Ez azt jelenti egyébként, hogy január és szeptember között mintegy 5,4 százaléknyi nettó hozam keletkezett a portfóliókon, ami évesítve átlagosan 7,2-7,3 százalékos hozamot jelent. A pénztári vagyon legnagyobb része, mintegy 60 százaléka egyébként magyar állampapírokban volt szeptember végén. Maguk a pénztárak egyébként működési szinten továbbra is veszteségesek, kilenc hónap alatt 732 millió forintos mínuszba kerültek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.