Pénzügy

Ismét hozzányúlnának a nyugdíjrendszerhez

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

Jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár. Kész konstrukcióval rendelkező szereplő készül a piacra.

A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár – írta hétfői számában a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztetett: a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvényt 2007-től léptette hatályba az országgyűlés, a jogszabály megalkotása uniós kötelezettség volt, azonban azóta egyetlen ilyen intézmény sem alakult.

A Napi Gazdaság szektorbeli hírekre hivatkozva azt írta: potenciális alapítóként jelenhet meg egy kész konstrukcióval rendelkező piaci szereplő, de háttérbeszélgetésekre hivatkozva még valószínűbbnek nevezték, hogy maga az állam fontolgatja foglalkoztatói pénztár alapítását.

A lap azt írta: az alapítói banki hátteret a most formálódó Takarékbank Zrt. és hálózata is adhatná. A résztulajdonos Magyar Posta Zrt. alkalmazottait is beleszámítva nyolcszázezret közelítheti a taglétszám induláskor – tették hozzá.

Mi is az a foglalkoztatói nyugdíjpénztár, és kinek jó?

A 2007-ben törvényileg kialakított nyugdíjpénztári forma nemcsak azért volt kevésbé népszerű, mert a meglévők lefedték a keresletet, hanem azért is mert a magyar foglalkoztatói szokások miatt csak kevesekre használható (és nem mellesleg szigorú tőkefeltételei vannak a pénztár felé). Nagyjából azt jelenti, hogy a munkáltató pénzt tesz félre a dolgozónak, cserébe az egy ideig nem hagyja el a vállalatot – ez a megoldás a kényszervállalkozások és ingatag, bizonytalan vállalati sorsok országában nem sokak számára lehetett és lehet reális választás. Munkavállalói oldalról sem tűnhetett csábítónak ez a megoldás: ha a dolgozó 5 éven belül elhagyja a céget, elveszti a számára félrerakott pénzt. A jelenlegi törvények mellett ez a megoldás nem az átlagos munkavállalóknak éri meg, hanem a felső- és középvezetőknek. Tán ehhez a szabályozához akar a kormány most hozzányúlni.

survey tool

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik