Pénzügy

Kgfb – csak óvatosan a kalkulátorokkal

kötelező (kötelező)
kötelező (kötelező)

Annyiféle kedvezmény-lehetőség van már a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál, hogy jóval nehezebbé vált a kalkulátoros összehasonlítás, mint tavaly.

Azok az autósok, akiknek még év végén van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk évfordulója, a napokban kapták meg a biztosítójuktól az értesítést arról, mennyit kell jövőre fizetniük. Nem jó hír, hogy a többség emelésre számíthat, s ha vált, akkor sem túl sokat faraghat le a díjából. És ráadásul az összehasonlítás sem lett könnyebb.

Egyre bonyolultabbak a kalkulátorok

A korábbi kampányokban előfordult, hogy más-más eredményt kaptak az autósok, ha különböző kalkulátorokkal is megnézték, melyik biztosító ajánlata lehet nekik a legkedvezőbb. A Népszabadság és az Azénpénzem.hu idei tesztje alapján azonban az derült ki, hogy ezeket a visszásságokat már kiküszöbölték az alkuszok.

Viszont így sem árt résen lenni, mert a sok kedvezmény miatt bonyolultabbá váltak a kalkulátorok, és ha az autós elfelejt egy-egy rá jellemző adatot beírni, vagy bepipálni, akkor a végén lehet, hogy nem a legkedvezőbb ajánlatot kapja meg. Erre példa, hogy a Népszabadság tesztjében a vizsgált alkuszok kalkulátorok közül csak az egyikben lehetett megjelölni, hogy az autós hozzájárul-e a mobilszáma megadásához. Viszont ha ezt nem jelölte be, akkor 20 százalékkal magasabb árat kapott.

Kgfb hírek

Csak óvatosan

A Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége (FBAMSZ) is arra figyelmeztet, hogy ne pár percet szánjanak a kalkulációra, hanem alaposan nézzenek át minden opciót.

Az Azénpézem.hu szerint az is látszik, hogy egy-egy biztosító szerződött-e alkusszal, mert ettől függően eltérő lehet a „megjelenítés”. Ezen azt értik, hogy az egyes alkuszok „barátibb” biztosítóinál nagyobb hangsúlyt kapnak a kedvezmények.

Mennyit spórolhatunk?

Ahány online alkusz, annyiféle számot mondanak erre: a 300 forinttól az ötezerig. És abban is eltérő információkat adtak a lapnak, hogy az ügyfelek hány százaléka tud megtakarítani: ezt 25 és 70 százalék közötti értékre teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik