Pénzügy

Több mint két és fél millióan járhatnak jobban

biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
biztositas-kgfb(960x640)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )

A november másodikán induló idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány a több mint 2,5 millió személygépkocsival rendelkező magánszemély 69 százalékát érinti - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően legkésőbb november másodikáig kell közzétenniük a jövő év január elsejétől érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek jövő év január 1-jétől módosítani kívánnak díjaikon.

Minden, ami kötelező

Hamarosan startol a kötelezőkampány

A kampányban is drága lesz a kötelező biztosítás

Tíz biztosítóból kilenc emelésre készül

15 százalékkal drágult idén a kötelező

A MABISZ adatai szerint évről évre csökken azoknak az autósoknak a száma, akik élnek a biztosítóváltás lehetőségével: 2010-ben 1,3 millió, 2011-ben 1,03 millió, tavaly pedig 724 ezer kgfb-szerződést mondtak fel és kötöttek helyette újat.

Változások idén

A MABISZ felhívta a figyelmet arra, hogy az idei kampány több újdonságot is hordoz. Az egyik, hogy a korábbi évekkel ellentétben a cégek idén már mellőzhetik a papíralapú közzétételt, a díjakat a szektor felügyeleti szerve – amely október elsejétől a Magyar Nemzeti Bank – honlapján, a MABISZ, illetve a biztosítók saját honlapján kötelesek megjeleníteni. Nem kötelesek díjhirdetésre a kgfb-piacon működő biztosítók: annak a társaságnak, amelyik november másodikáig nem hirdet új díjat, automatikusan az utoljára meghirdetett tarifája lesz érvényben 2014. január elsejétől is.

A közlemény emlékeztet, hogy a korábban megszokotthoz képest változik a díjhirdetés napja. Az elmúlt évtizedekben minden évben október 30-án voltak kötelesek közzétenni a biztosítók a következő évi tarifákat. 2013. január 1-jén azonban életbe lépett a “60 napos szabály”: a jogszabály előírásainak megfelelően a mindenkori díjat a hatályba lépés előtt legkésőbb 60 nappal közzé kell tenni. Ez lesz tehát az első kampányidőszak, amikor a biztosítóknak nem október utolsó előtti napján, hanem legkésőbb november másodikán, a fenti honlapokon kell megjelentetniük a jövő év január elsejétől érvényes díjaikat.

A rendszer 2013. január elsejétől már élesben működik, ez alatt az idő alatt közel 50 új tarifát hirdetett meg a kgfb-piac 15 szereplője. Idén január elsejétől szabaddá vált a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szegmens díjhirdetési rendszere, így a biztosítók év közben is módosíthatják díjaikat. A már megkötött szerződések díja a következő biztosítási évfordulóig változatlan marad – ismerteti a közlemény.

Ha segítségre van szüksége a kedvezmények áttekintéséhez, próbálja ki a MABISZ által üzemeltetett díjnavigátort!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik