Pénzügy

Új részletek az ingyenes készpénzfelvételhez

Rogán Antal frakcióvezető a miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy mindenki tudjon róla, milyen módon lehet élni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Íme, hogy vehet fel februártól díjmentesen pénzt.

A Magyar Bankszövetség szerint

December 1-jétől jövő év január 20-ig kell nyilatkoznia annak, aki már februártól élni szeretne a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Íme, a részletek.

Orbánhoz fordul

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a Kormányzati Információs Központ mindent tegyen meg azért, hogy ezen időszak alatt minden fogyasztó értesüljön a lehetőségről. Valamint arról is, hogyan és milyen nyilatkozaton kell megjelölnie azt a számlát, amelynél élni szeretne az ingyenes készpénzfelvétellel, havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig.
Mint már hírt adtunk róla, kétféle módon lehet nyilatkozni arról, hogy az állampolgár melyik számlájáról szeretne ingyenesen pénzt felvenni: személyesen vagy netbankon keresztül.

Nem lesz sok idejük a bankoknak a felkészülésre
A frakcióvezető elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) november 25-ig kell kihozni azt a rendeletet, amely szabályozza a nyilatkozat formáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy február 1-jétől lehet havi kétszer ingyen pénzt felvenni, de a számlát megjelölni december 1-jétől lehet.

Aki már februártól élne ezzel a joggal, január 20-ig kell nyilatkoznia. Aki elmulasztja ezt az időpontot, az március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt és “a határidő folyamatos”.

Online csak februártól?

Rogán Antal közölte, a pénzforgalmi szolgáltatóknak is van dolguk. A bejelentést követően módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést, valamint február 1-jéig el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket. Rákérdeztünk az NGM-nél, hogy ez azt jelenti-e, online csak februártól lehet jelentkezni? Az NGM szerdai válaszában azt írta, nem erről van szó, az online jelentkezésre is december 1-jétől lesz lehetőség.

December 1-jétől pedig a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát – tette hozzá, megjegyezve: a nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megőrizni.

Mint mondta, azzal szemben, aki visszaél ezzel a fogyasztói joggal, a bank jogosult lesz arra, hogy a felmerült költségeit utólag érvényesítse.

Fogyasztói jog

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés hétfőn döntött az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről, amit fogyasztói jogként definiáltak. Ez mindenkinek jár, egy fizetési számlához kapcsolódóan – mutatott rá.

Úgy értékelte, hogy ez a szabály alapvetően az alacsony keresetűeknek kedvez. Úgy gondolják, hogy azokat az embereket, akik az átlagjövedelem alatt keresnek, meg kell, hogy illesse az a lehetőség, hogy jövedelmükhöz díj- és illetékmentesen juthassanak hozzá. Ezért határozták meg az ingyenes készpénzfelvétel felső határát a nettó átlagbérben, 150 ezer forintban – fejtette ki.

Rogán Antal elmondta, akiknek fogyasztási hitele van, azok is élhetnek az ingyenes készpénzfelvétellel, de az ő esetükben a számlájukra érkező rendszeres pénzbeli kifizetés (a jövedelem, a nyugdíj, a szociális ellátás) összegéig élhetnek ezzel.

Ki fog derülni, ha valaki visszaél a rendszerrel

Arra a kérdésre, ellenőrzik-e, ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, Rogán Antal azt mondta, 2014. december 31-ig kell ezt kialakítania a bankoknak, annak alapja a központi adós-nyilvántartási rendszer. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következő év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

A törvény elfogadását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben a bankok az illendő mértékhez képest túlságosan is megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket. Ha pedig a pénzintézetek bármiféle más költséget próbálnak érvényesíteni, szigorúan ellenőrizni fogják, mivel a törvény kimondja ennek tilalmát és lehetővé teszi a szankcionálását.

Rogán Antal leszögezte: ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek.
A frakcióvezető megerősítette: vizsgálják annak lehetőségét, hogyan folytatódhat a pénzügyi rezsicsökkentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik