Pénzügy

Szeptemberben sem lett több árfolyamgát-igénylő

svájci frank (svájvi frank)
svájci frank (svájvi frank)

Szeptemberben 857 darab új árfolyamgát-szerződést kötöttek a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett adatokból.

Már augusztusban is ezernél kevesebb – 720 darab – új árfolyamgát-szerződés született, míg júliusban még 2693 darab. Az új szerződések száma március óta – akkor az MNB honlapján közzétett grafikon szerint mintegy 9000 darabot kötöttek – folyamatosan csökken.

A pénzügyi intézmények 2012. április 1. és 2013. szeptember 30. között összesen 165 564 darab szerződést kötöttek, a korábbi 5712 darab árfolyamgát I. szerződéssel együtt 171 276-ot. Az aktív gyűjtőszámlák száma szeptember 30-án 160 796 volt, 475-tel több, mint az előző hónap végén.

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya szeptember végén 1335,106 milliárd forintot, az ehhez kapcsolódó gyűjtőszámlahitel állomány pedig 10,916 milliárd forintot tett ki szeptember végén. A gyűjtőszámlák állománya 891 millió forinttal nőtt szeptemberben.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek szeptemberben 2,027 milliárd forint, eddig összesen 20,440 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

A jegybank a publikált adatok kapcsán megjegyzi, hogy a gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek életbe, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

Az árfolyamgátba belépők számát a jövőben növelheti a parlament által november 5-én elfogadott módosítás, aminek révén most már azok számára is nyitva áll a konstrukció, akiknek 90 napon túli tartozásuk van, akik 20 millió forintnál több devizahitelt vettek fel, illetve fizetéskönnyítő program hatálya alatt állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik