Pénzügy

Megszavazták: bárki beléphet az árfolyamgátba

ingatlan (ingatlan)
ingatlan (ingatlan)

Az árfolyamgát kiszélesítéséről és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról döntött az Országgyűlés.

A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett fideszes indítványt. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem lesz téli kilakoltatás

E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig meghosszabbodik. Ez nagy könnyebbséget jelenthet körülbelül 30 ezer hitelesnek, akinek az ingatlanát már kijelölték a bankok értékesítésre. Igaz, a bankok jól láthatóan nem sietnek a kilakoltatással: tavaly is csak a potenciálisan értékesíthető ingatlanok kevesebb mint tizedét bocsátották ténylegesen árverésre.

Bárki megkaphatja

A már működő árfolyamgát pedig azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphetettek be. Eltörölték ugyanis azt a feltételt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztést igénylő adós fizetési késedelme nem haladhatja meg a 90 napot, hogy a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyamon számított összege nem lehet több húszmillió forintnál, illetve hogy a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Negyedét nyerik

Az árfolyamgát a Napi Gazdaság számításai szerint körülbelül 25 százalékos kedvezményt nyújt az adósoknak a törlesztés összegéből. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint augusztus végéig több mint 170 ezer árfolyamgátas szerződést kötöttek meg a devizahitelesek. Ez azt jelenti: összesen 1300 milliárd forintnyi hitelt törlesztenek árfolyamgátas feltételekkel, s eddig mintegy 18 milliárd forintot nyertek a hitelesek a konstrukción.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik