Pénzügy

40 százalékkal is csökkenhet a törlesztőrészlet

hitel (hitel)
hitel (hitel)

Minden devizahiteles igénybe veheti majd az árfolyamgátat, az is, aki 90 napon túl tartozik, az is, aki 20 milliónál többet vett fel. Egy trükkös módosító pedig a tartozás egy részének elengedésére ösztönözné a bankokat.

Megszavazták

Kedden gyorsított eljárásban döntött a parlament a devizahitelesek megmentésének következő lépéséről. Így az árfolyamgát mindenkinek elérhető lesz, annak is, akinek a hitele a folyósításkor meghaladta a 20 millió forintot, és annak is, akinek 90 napon túli tarozása van.

Trükkös módosító

A gazdasági bizottság módosító javaslata alapján bekerült még egy új elem: ennek lényege, hogy az állam csak akkor vállal 100 százalékos garanciát a gyűjtőszámla-hitelre, ha a tartozás összege nem haladja meg az ingatlan értékének 95 százalékát. Feltehetőleg azért, mivel a 90 napon túli tartozók gyűjtőszámlája nagyobb rizikót jelent az államnak is. A bizottság elnöke, Rogán Antal azt várja ettől a szabálytól, hogy a bankok elengedik majd a tartozás egy részét azoknál az ügyfeleknél, akiknél a visszafizetendő összeg ma több, mint az ingatlan értéke.

A részleges hitelelengedés – amennyiben az adós fizetési képességét helyreállítja – a Bankmonitor.hu feltételezése szerint nem lesz ellenére a bankoknak sem. Hiszen a jelenlegi befagyott hitelek után újra megindulhatnak a törlesztések. Így szerintük a bankok a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének fel fogják ajánlani a részleges hitelelengedést. Azt is modellezték, mennyivel csökkenne ettől a törlesztőrészlet.

Árfolyamgát

Milliókat engedhetnek el a bankok a tartozásból

Ha egy hitelfelvevő vásárolt egy 6,6 millió forintos ingatlant 2007-ben és ehhez 6 millió forintnyi svájcifrank-alapú hitelt vett fel, akkor a forint gyengülése miatt jelenleg 7,5 millió Ft tartozása van. Annak ellenére, hogy közben törlesztett.  Azaz a hitel értéke már meghaladja az ingatlan értékét.

Az átlagos fizetésképtelen adósnál egyébként akár 15-25 százalékkal is meghaladhatja a hitel értéke az ingatlan értékét.

Ha a bank azt akarja, hogy az adós teljes állami garanciával léphessen be az árfolyamgátba, akkor ahhoz 1,3 millió forintot kell elengednie a tartozásból. Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy az adós által visszafizetendő összeg ne legyen több, mint az ingatlan értékének 95 százaléka. Ez valóban nagy segítség lehet

Mennyit nyer az adós?

Számításaik szerint az adós havi törlesztőrészlete eredetileg 45 ezer forint volt, mely az árfolyamgyengülés hatására 72 ezer forintra nőhetett. A részleges adósságelengedés és a rögzített 180 forintos svájcifrank-árfolyam mellett így a törlesztője havi 44 ezer forintra csökkenhet. Vagyis nagyjából annyi lehet, mint amikor felvette a kölcsönt. És ha van állása, akkor elvileg fizetni is tud.

Az egyetlen „szépséghiba” az, hogy még a tartozás elengedése mellett is többel (6,2 millió forintnyival) lesz adós, mint hat évvel ezelőtt, amikor  felvette a hitelét.

Ön szerint elengednek majd a bankok a tartozásokból?

És persze kérdés az is, hogy a bankok mennyire lesznek majd „engedékenyek”. A Magyar Bankszövetség közleményében azt írta: a bankszektor a parlament döntését a jogszabályoknak megfelelően hajtja végre, és vállalják a további komoly terheket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik