biztositas-kgfb(650x433)(1).jpg (kgfb, biztosítás, )
Gazdaság

Jelentősen nőttek idén a kgfb díjak

Az év első hat hónapjában átlagban mintegy 15 százalékkal emelkedtek a személyautók kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjai.

Január elseje óta a biztosítóknak nem egyetlen időpontban, egy évvel előre kell meghirdetniük kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat. A díjakat akár naponta is változtathatják, azzal a kikötéssel, hogy az új tarifák csak a kihirdetés után hatvan nappal léphetnek életbe.

Úgy tűnik, ezt a lehetőséget a társaságok alaposan ki is használták: az elmúlt fél évben több tucat új tarifát hirdettek meg. Volt olyan biztosító, amelyik egymaga öt alkalommal változtatott a díjain. Ez az új gyakorlat jelentősen megnehezíthette a kgfb-díjak változásának folyamatos követését, de már erre is született megoldás.

Átlagban 15 százalékkal drágult a kgfb

A Netrisk új, hetente frissülő kgfb-indexének kimutatása szerint az átlagdíjak az első hat hónapban jelentősen, csaknem 15 százalékos mértékben emelkedtek – magyarázza a cég vezérigazgatója, Sebestyén László. A korábbi hetek, hónapok adataiból az is kiolvasható, hogy különösen március második felétől volt jelentős az emelkedés: ekkor néhány hét alatt közel kétezer forinttal nőtt az átlagdíj mértéke, s aztán ezen a magasabb szinten állt be.

Fotó: Neményi Márton

A nagyobb teljesítményű autók kötelező biztosítása jobban drágult

Mivel az egyes személyautó-kategóriák átlagdíjai jelentősen eltérnek egymástól, a z online alkuszcég külön átlagdíjat közöl a kis-, közép-, illetve nagykategóriás járművekre, és a leggyakoribb (B10 és A0) kártörténeti kategóriákra is. Ebből a bontásból az is kiderül, hogy az elmúlt félévben leginkább a 150 kW feletti teljesítményű autók kötelező díja emelkedett: A0-ban a negyedével, míg B10-ben jelenleg a felével is többet kell fizetni egy ilyen autó kötelezőjéért, mint az év elején. A kis és középkategóriás járművek átlagos kgfb-díja viszont mindkét kártörténeti kategóriában átlag alatt, 9-13 százalékkal emelkedett

Jó támpont lehet a kgfb-díjajánlatok elfogadása előtt

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy az alkuszcégen keresztül megrendelt kgfb-szerződések adatai alapján számított átlagdíjak inkább csak tájékozódási értéket jelenthetnek. Hiszen az adott személyautóra és üzembentartójára vonatkozó díj számos más paramétertől (lakhely, életkor, egyéb személyre szabott kedvezmények) is függ. De a vezérigazgató szerint ezzel együtt is megfelelő támpont lehet kimutatásuk az autósok számára. Ha ugyanis valaki a biztosítójától az adott átlagértéket értéket jóval meghaladó díjajánlatot kap, számára mindenképpen javasolt az ajánlat elfogadása előtt egy gyors díjkalkuláció keretében más biztosítók ajánlatát is megnézni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.