Pénzügy
kötelező biztosítás (biztosítás, )

Hamarosan startol a kötelezőkampány

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 21. 10:25

Az alkuszok szövetsége szerint alig háromszázezer autós válthat biztosítót. Az átlagdíjak enyhe emelkedésére lehet számítani.

Korábban a témában:

Emelkedhetnek a kgfb-díjak

Az idén enyhe, néhány százalékos átlagdíj-növekedésre számít a november 2-án startoló kötelezőkampányban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A hazai járművek 55-60 százaléka elvileg érintett a kampányban, vagyis több mint kétmillió szerződőnek lesz lehetősége az év végén kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltani. Ám a FBAMSZ arra számít, hogy 300 ezernél többen nem fognak váltani. 2009-ben még másfél millióan kötötték újra a biztosításukat az év végi kampányban.

Ami változik az idén

  • Az új szabályozás értelmében az év elejétől a biztosítóknak a saját honlapjukon kívül nem két országos napilapban, hanem a pénzügyi felügyelet (immár az MNB) és a MABISZ honlapján kell közzétenniük új tarifáikat.
  • Mivel így nem egyszerre, egy közösen megállapított október végi időpontban lát napvilágot egy összesített tarifagyűjtemény, a biztosítók – szem előtt tartva azt a szabályt, hogy a díjakat január elseje előtt legalább 60 nappal korábban kell közzétenniük – az utolsó pillanatban fedik majd fel kártyáikat. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek a korábbi évek gyakorlatához képest 1-2 nappal később, november 2-án ismerik majd meg az új díjakat.
  • Várhatóan megáll majd az év végi átlagdíjak csökkenése, sőt enyhe emelkedésre is számíthatunk a tavalyi kampányt jellemző értékekhez képest. Ezzel együtt is a kötelezőkampányban megkötött szerződések éves díja alacsonyabb lesz az évközi kötések átlagához képest.

Az alig 300 ezer biztosítót váltó mellett pedig a meghirdetett tarifáktól függően mintegy 140-170 ezren lehetnek majd olyanok, akik ugyanannál a biztosítónál kötik újra a szerződésüket.


Fotó: Neményi Márton

A szövetség szerint a visszaesés oka csak kisebb részben az, hogy idén ismét csökkent az év végi biztosítási évfordulóval rendelkezők száma. Úgy látják, aki akarta, már az előző években optimalizálta biztosítását. Többségük számára más biztosítók díjának eltérése egészen minimális egy olyan környezetben, ahol a teljes éves díjak átlaga egy fél tank benzin árát éri el csupán.

Ami ugyanúgy zajlik majd, mint korábban

  • Az egyes biztosítók díjának összehasonlítását, az előzményszerződés felmondását, illetve az új szerződés megkötését az ügyfelek többsége idén is a független alkuszok által működtetett összehasonlító oldalakon végezheti majd.
  • Az év végi kampányban csak az válthat kötelező biztosítást, aki 2010 januárja előtt vásárolta autóját. A többiek évfordulója évközi időszakra esik, igazodva a vásárlást követő biztosításkötés időpontjához.
  • Az aktuális kgfb felmondásának az évforduló előtt legalább 30 nappal korábban, 2013. december 1-jéig kell beérkeznie az autó jelenlegi biztosítójához. Ennek elmulasztása esetén az újonnan kötött biztosítás nem lesz érvényes.
  • Az új szerződés megkötésének határideje 2013. december 31.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.