Pénzügy

Másfélszeresébe kerül a bankolás, mint egy éve

bankoló nyugdíjas (bankolás, nyugdíjas, )
bankoló nyugdíjas (bankolás, nyugdíjas, )

Az infláció csak egy kicsivel lett magasabb, mint várták, azonban van, ami nagyon megdrágult: a banki és pénzügyi szolgáltatások.

Szeptemberre inflációcsökkenést vártak. Ez ugyan nem jött be, mert az augusztusi 1,3 százalékhoz képest szeptemberben 1,4 százalékos fogyasztóiár-növekedést mért a KSH éves szinten. A szám azonban így is rekordalacsony, valamikor az átkosban volt utoljára ennyire kicsi az infláció. Viszont az átlagszám sok mindent eltakar, így érdemes mögé nézni, mint ahogy megtette ezt az Origo.

Jelentősen megdrágult a bankolás

Azt találták, hogy a banki és pénzügyi szolgáltatások 45,7 százalékkal drágultak tavaly szeptemberhez képest. Vagyis majdnem másfélszer annyiba kerülnek, mint egy éve.

De az előző hónaphoz, augusztushoz képest is jelentős, 14 százalékos volt a drágulás, ami mögött valószínűleg a tranzakciós illeték emelése utáni újabb teheráthárítás látszik.

Ez újabb bizonyíték arra, hogy a tranzakciós illetéket igenis a lakosság és a vállalkozások fizetik meg végül. Korábban a PSZÁF felmérésből is az derült ki, hogy a bankok 94 százalékban áthárították az új sarcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik