Pénzügy

Fidesz: ne keressék degeszre magukat a bankok!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 05. 13:02

Az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésére reagáló Bankszövetséget osztotta ki a Fidesz-frakció.

Korábban a témában:

Nem fogjuk engedni, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon! A kétszeri ingyenes készpénzfelvétel az átlag jövedelem erejéig fogyasztói jog, amit a Fidesz-frakció törvényben fog garantálni.

A kormány javaslatának értelmében jövőre a bankkártyás fizetéseket semmilyen illeték nem terheli, és a bankok feladata, hogy ha akarják, kedvező ajánlatokkal csábítsák kártyás fizetésre az embereket – közölte a Fidesz-frakció.

Ingyen juthatunk majd a fizetésünkhöz

A Bankszövetség jogosnak tartaná, de

Rogán Antal frakcióvezető a Magyar Bankszövetség péntek esti közleményére reagált ilyen hevesen. A bankok érdek-képviseleti szerve azt mondta: üdvözli és támogatja, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

Azzal azonban nem ért egyet, hogy a bankkártyás készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthesse a szolgáltató.

Lesz ingyenes készpénzfelvétel

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában megerősítette, hogy az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel mentesül a tranzakciós illeték alól. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig még kedden tájékoztaott arról, hogy a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között szerepel a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség megszűnése a bankkártyás vásárlásoknál.

Indokolatlan

A bankszövetség pénteki közleményében hangsúlyozza: különösen indokolatlan a fogyasztói szokásokat a nemzetgazdasági szempontból is sokkal olcsóbb elektronikus fizetési módok helyett a készpénzzel történő fizetés irányába terelni.

A mindennapi készpénzszükségletet meghaladó ingyenes készpénzfelvételi lehetőség jogszabályi biztosítása a szürkegazdaság erősödéséhez vezethet. A statisztikai adatok szerint kimutatható, hogy átlagbér esetén számlánként havi 40 ezer forint készpénz felvétele az általános fogyasztói szokás – írja közleményében a szervezet.

Már érezhető az illeték torzító hatása

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke nemrég egy konferencián azt mondta, hogy a tranzakciós illeték nyomán máris csökkent az ATM-használat, kevesebb lett a banki átutalás is, és az európai nagyvállalatok egy része már nem Magyarországon vezetteti a forintszámláit.

Tramzakciós illeték most

Augusztus elsején a korábbi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 3-ról 6 ezrelékre nőtt a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál pedig 2-ről 3 ezrelékre emelkedett az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával. Így például, egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzfelvételét évente összesen 7200 forint tranzakciós illeték terheli.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.