Pénzügy

Jövőre 120 ezer lehet a bérminimum?

csekk (csekk, )
csekk (csekk, )

A szakszervezetek sürgetnék a jövő évi bértárgyalásokat, a munkáltatói érdekképviseletek viszont inkább kivárnának. A közszféra egy része már régóta büntiben van, kérdés, feloldják-e a bérfagyasztást náluk.

Kapcsolódó cikkek

Tavaly is birkóztak egy darabig…

A LIGA szakszervezetek már pénteken délután előrukkoltak béremelési javaslatukkal. E szerint a költségvetésben rögzített számokból indulnának ki: azt szeretnék, ha a növekedés (2 százalék) és az infláció (2,4 százalék) összege adná az általános béremelési mértéket. S ezen a 4,4 százalékon túl még további 1 százaléknyival megtoldanák a minimálbéresek fizuját.

Ez azt jelentené, hogy a mostani 98 ezer forintos bruttó minimálbér 103 ezer forint fölé menne. S a jelenlegi 114 ezer forintos bérminimumot pedig kicsivel több mint 6 ezer forinttal tornáznák feljebb jövőre, vagyis 120 ezer forint fölé.

A LIGA bejelentése kapcsán a Napi.hu több munkáltatói és más munkavállalói érdekképviseletet is megkérdezett. Az derült ki, hogy inkább a munkavállalói érdekképviseletek sürgetik a bértárgyalások megkezdését.

A közszféránál is korrigálni kellene

A LIGA-hoz hasonló mértékű, 4,5-5 százalékos béremelést tartana indokoltnak a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is. És abban is egyetértenek, hogy a közszférában befagyasztott béreknél is is illene már korrigálni. A Liga ezt visszamenőleg szorgalmazná. A Munkástanácsok viszont egy jövő évi nagyobb (10 százalékos) emeléssel kompenzálna.

A MOSZ elnöke egyébként azt mondta a lapnak, hogy soha nem lehet elég korán kezdeni a bértárgyalásokat. S mivel komolyabb adó- és járulékváltozás nem várható, így szerinte ilyen oldalról sincs értelme várni az egyeztetések elkezdésével.

Csak reálisan:

Ön mennyi béremelést tartana jogosnak jövőre?

Ráér decemberben is

Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP Szövetség) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) viszont azt mondta, korai lenne még a jövő évi bérekről tárgyalni, hiszen még csak most került a parlament elé a költségvetés.

A VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc szerint most megalapozatlan lenne bármilyen számot mondani. Előbb meg kell nézni a konvergenciaprogram és a költségvetés számait. Éppen ezért nem kommentálta a két munkavállalói érdekképviselet konkrét javaslatait sem.

Dávid úgy véli, hogy december közepére formálódhat meg olyan javaslat, amivel már le lehet ülni tárgyalni a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán (VKF).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik