Gazdaság

Öt év után emelnék a béreket

Volner János, Parlament (Parlament)
Volner János, Parlament (Parlament)

Több, a közszférát érintő kezdeményezést - köztük az illetményalap emelését szorgalmazó javaslatot - nyújtott be a Jobbik frakcióvezető-helyettese a parlamentnek.

Volner János elmondta: azt javasolják, hogy a kormány a 2008. január 1-jétől befagyasztott köztisztviselői illetményalapot emelje meg a jelenlegi 38 ezer 650 forintról az azóta eltelt időszak KSH által közölt fogyasztói árindexének megfelelően 49 ezer 226 forintra. Hozzátette: az összeg befagyasztása több százezer közszolgálatban dolgozót érint hátrányosan.

A jobbikos politikus ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ne csak “osztogatás” legyen, hanem a közszolgálat működését javító intézkedések is. Ezért azt indítványozzák, hogy az illetményalap 25 százalékát teljesítmény-bérelemként vezessék be, vagyis ne az legyen a meghatározó, hogy ki hány évet töltött a közszférában, hanem az, hogy mennyire hatékonyan dolgozik.

A Jobbik sürgeti, hogy a kormány pontosan határozza meg a feladatellátásban végzett funkciókat. Volner János szerint legutóbb 2007-ben mérték fel a közfeladatokat, akkor 9045-öt számoltak össze. Kifogásolta, hogy a kormány úgy fogott neki a közszféra átalakításának, hogy ezeket nem térképezte fel, miközben ennek kellene az államreform alapjának lennie.

A Jobbik azt is kezdeményezi, hogy vizsgálják meg az e-közigazgatás kialakítása érdekében tett intézkedések hatékonyságát és más államok mintájára szélesebb körben alkalmazzák az elektronikus közigazgatási megoldásokat, amelyek gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést jelentenek az állampolgároknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik