Pénzügy

A cég keres állást az elbocsátottaknak

Kétnapos állásbörze kezdődött a Nokia komáromi gyárában, 50 vállalat 2000-nél több álláshelyet kínál az üzemből elbocsátott dolgozóknak. A munkaügyi központ is megkereste már a megye cégeit, a szakszervezet pedig pályaorientációs pontokat nyitott.

Az állásbörze megszervezésén túl a Nokia a régió hiányszakmáit figyelembe véve 13 OKJ-s képzést is indított, valamint idegen nyelvi tanfolyamokat hirdetett meg – mondta a távirati irodának Simai Anna, a vállalat kommunikációs vezetője. A képzéseken és a tanfolyamokon való részvételt a cég anyagilag is támogatja, illetve konzultációs lehetőségekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segítik az önálló vállalkozást indító dolgozókat.

Mintegy 1200 embert küldtek el első körben, március végén a Nokiától – közölte a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ vezetője korábban. Pákozdi Szabolcs elmondta: az elbocsátottak közül 854 ember magyar, 343 pedig szlovák állampolgár. A cég február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig. A 4400 dolgozót foglalkoztató komáromi üzemből 2300 emebert bocsátanak el.

A munkaügyi központ is beszállt a keresésbe

A munkaügyi központ már korábban tárgyalásokat kezdett a régió vállalkozóival a Nokia elbocsátott dolgozóinak foglalkoztatásáról, arról egyeztettek, hogy a közelben lévő cégek a csoportos leépítésben érintett emberekkel bővítsék vállalkozásuk létszámát – írja a Profession.hu.

„Akár foglalkoztatási támogatások biztosításával, munkahelyteremtő beruházás, bértámogatás, képzési támogatás, utazási költségtérítés nyújtásával” – olvashatjuk Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a parlament honlapján megjelent felszólalásában. Áttekintették a belföldi, illetve európai uniós támogatási lehetőségeket, a programokhoz az Európai Szociális Alap és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap biztosíthat forrást. A miniszter megjegyezte, hogy „természetesen az EU-s forrásokon kívül hazai pénzeszközök bevonásával, munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtásával is segítjük majd az érintetteket”.

A minisztérium korábban bejelentette, hogy a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg, amely igyekszik feltárni a tömeges létszámleépítés következményeit enyhítő lehetőségeket. A Nokia a Profession Virtuális Állásbörzén is azért vett részt, hogy a volt dolgozóinak segítsen a későbbi álláskeresésben.

5 havi pluszfizetés az elbocsátottaknak

A törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet a Nokia a komáromi gyárból elbocsátani kívánt 2300 dolgozónak – tájékoztatta a munkavállalói érdekképviselet vezetője az MTI-t. László Zoltán elmondta: a Nokia a szakszervezettel közösen kialakította azokat a szempontokat, melyekre tekintettel lesznek az elbocsátások során. Figyelembe veszik többek között az egykeresős családokban élő munkavállalók, a többgyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a Nokiánál dolgozik.

László Zoltán hozzátette: számításaik szerint a munkavállalók ledolgozott éveik után átlagosan 8-10 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

Elindultak a pályaorientációs pontok

Álláskeresésükhöz Győrben, Komáromban és Tatabányán nyitott pályaorientációs pontokat a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezete és az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviselete. Komáromban az önkormányzat biztosított helyiséget az pályaorientációs ponthoz.

Az irodákat április elsejével nyitották meg, hogy a csoportos létszámleépítésben érintett tagokról naprakész adatbázis álljon rendelkezésre, és az emberek minél gyorsabban kapjanak információt a sikeres álláskereséshez. A szakemberek segítséget nyújtanak önéletrajzíráshoz, próba-állásinterjúkat szerveznek, valamint nemzetközi szervezetek bevonásával ausztriai és szlovákiai munkavállalásról is tájékoztatják őket.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik